06-81501874 info@evenwichtigleven.nl Carnotstraat 20 6533 DT Nijmegen

Workshop: Koken volgens de Chinese voedingsleer, 10 november

Koken volgens de Chinese voedingsleer

zondag 10 november 2019

De Chinese voedingsleer is al eeuwen oud. Deze is in de loop der eeuwen niet veranderd. Eten volgens deze principes geeft mensen veel energie en komen mensen op hun natuurlijke gewicht. Tegenwoordig raken mensen verdwaald in het grote aanbod van voedingstheorieën en diëten.
De Chinese voedingsleer is een levensstijl die zorgt voor een lang en gezond leven. De kookworkshop wordt verzorgd door Paula Holtzer, zij werkt vanuit de Chinese filosofie. In de ochtend houden we ons bezig met theorie van de Chinese voedingsleer en  ‘s middags gaan we aan de slag in de keuken. Tijdens de kookworkshop in het Cordium Nijmegen, koken we samen de heerlijkste gerechten. Op basis van verse producten uit de streek en van het seizoen maken we de lekkerste maaltijd. 

Kookcursus volgens de Chinese voedingsleerVoor wie

 1. Iedereen die meer energie wil
 2. Iedereen die fit en vitaal door het leven wilt
 3. Degene die herstel van hun gezondheid willen
 4. Iedereen die last heeft van overgewicht, darmklachten, vermoeidheid, allergieën, slaapproblemen of andere lichamelijke klachten
SCHRIJF U IN

Cursusinhoud

Zondag 10 november 2019 organiseren we een cursusdag voor mensen die verandering willen in hun gezondheid. We willen je graag kennis laten maken met een nieuwe lifestyle volgens de Chinese geneeskunde.

 • In de ochtend bespreken we de verschillende patronen die volgens de Chinese geneeskunde lichamelijke klachten kunnen veroorzaken, zoals vermoeidheid, opvliegers, hoofdpijn, overgewicht, darmklachten zoals prikkelbare darmsyndroom,en allergieën. Ieder krijgt een tong en -pols diagnose en een persoonlijk voedingsadvies mee.
 • In de cursus besteden we aandacht aan de Chinese voedingsleer, de theorie van de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Daarbij wordt als belangrijk uitgangspunt genomen of de voedingsmiddelen verwarmend of verkoelend voor het lichaam zijn. Er wordt gespeeld met de smaken scherp, zout, zoet, zuur en bitter. Verder wordt er uitgelegd hoe voeding invloed kan hebben op je stemming.
 • In de middag gaan we gezamenlijk koken volgens de Chinese voedingsleer; de 5 elementen en sluiten we af met een heerlijke maaltijd.

Klachten kunnen verergeren door voeding

Sommige klachten ontstaan door voeding die niet in balans is of door ongezonde gewoontes. Mensen die last hebben van hooikoorts hebben er baat bij om geen zuivel te gebruiken in de hooikoorts periode. Chocolade kan hoofdpijn verergeren of puistjes veroorzaken. Koffie vergroot het aantal opvliegers. Ondanks een gezonde leefstijl houden sommige mensen lichamelijke klachten zoals gewichtstoename.

Als de organen – de milt, de alvleesklier en de maag uit balans zijn, werkt de stofwisseling inefficiënt. Vermoeidheid, zware ledematen, angst, slaapstoornissen, slechte adem en borrelende darmen zijn klachten die ontstaan door een verstoorde energiebalans.

Op deze dag krijg je een individuele pols en -tongdiagnose. Dit geeft inzicht in je lichamelijke klachten. Je krijgt ook voedingsadvies mee die op jouw lichaam zijn afgestemd. Er zijn bijvoorbeeld mensen waar het beter voor is om hete spijzen te vermijden, hoewel deze voor andere weer stimulerend voor het lichaam zijn.

De Chinese voedingsleer

Door het feit dat het lichaam uit balans is, lukt het vaak niet om gezond te eten. Je hebt vaak trek in zoete of zoute tussendoortjes zoals koekjes, chips of chocolade. Als je in harmonie bent met jezelf en je hebt genoeg zelfvertrouwen, dan heb je geen behoefte aan onvolledige voeding, zoals suikers en geraffineerde producten.
Je hebt zin in de voeding die bij jou energie past en dat is volwaardige voeding. De Chinese voedingsleer helpt je om je lichaam weer in balans te krijgen.

Koken volgens de Chinese voedingsleer

In de ochtend houden we ons bezig met theorie van de Chinese voedingsleer en  ‘s middags gaan we aan de slag in de keuken. Tijdens de kookworkshop koken we samen op basis van de theoretische kennis van de ochtend, heerlijkste gerechten in het Cordium Nijmegen. Met verse producten uit de streek en van het seizoen maken we de lekkerste maaltijd. Binnen de Chinese voedingsleer worden 5 smaakrichtingen onderscheiden: zuur, bitter, zoet, scherp, zout. De zure smaak geeft voor een samentrekkende beweging. De zure smaak wordt in het eten gebruikt en voorkomt dat we teveel eten. Als je in de maaltijd zorgt voor peterselie of wat vers citroensap, voorkom je dat je meer eet dan goed voor je is. Als alle 5 smaken in het eten goed vertegenwoordigd zijn ervaren we de maaltijd als lekker en bevredigend.

We besteden aandacht aan:

 • Koken volgens de 5 elementen en 5 smaken
 • Verwarmende en verkoelende voedingsmiddelen
 • Onbewerkte producten
 • Toepassing in het dagelijks leven.
 • Persoonlijk voedingsadvies met tong en pols diagnose
 • Boekje met achtergrondinformatie en recepten

Verwarmende en verkoelend producten
In de winter yoghurt met gedroogde muesli zorgt ervoor dat we ons kacheltje te laag houden. Yoghurt en ongekookte muesli hebben een verkoelende energetische werking en kunnen daarom beter niet te veel in de winter worden gegeten. Deze producten kunnen zorgen voor kouwelijkheid, veelvuldig plassen, vocht vasthouden, opgeblazen gevoel. In de winter kun je de ochtend beginnen met verwarmend ontbijt zoals soep of havervlokken of gewoon brood met een kopje thee. Je lichaam kan deze voeding makkelijk verteren.

Onbewerkte producten
De Chinese voedingsleer gaat uit van gevarieerde en samengestelde maaltijden. Het is belangrijk dat de ingrediënten vers zijn en dat je deze zelf klaarmaakt.

Toepassing in het dagelijks leven
Binnen de cursus geef ik tips hoe we in deze westerse maatschappij deze uitgangspunten praktisch kunnen toepassen.

Cursusdag is inclusief

 • Een boekje met achtergrondinformatie, voedingsrichtlijnen en recepten
 • Tong en polsdiagnose en een persoonlijk voedingsadvies
 • Lunch en diner

Programma

9.30 Inloop met koffie en thee
10.00 Principe van yin en yang volgens de Chinese geneeskunde
11.00 Uitleg Chinese voedingsleer volgens de 5 elementen
13.00 Lunch
14.00 koken volgens de 5 elementen
16.30 gezamenlijk dineren
18.00 afsluiting van de dag

Ervaring

Mijn positieve ervaringen nav de voedingsworkshop:Twee jaar geleden had ik veel lichamelijke klachten. Ik had last van vermoeidheid. Net voor mijn menstruatie kreeg ik vaak huidontstekingen zo groot als een stuiterbal. Ik had regelmatig pijn in heel mijn lijf. Bij de huisarts mijn bloed laten testen en daarna doorverwezen naar een internist. Na een aantal antibiotica kuren, die mij niet van mijn klachten afhielpen, ben ik naar een oplossing gaan zoeken binnen de alternatieve geneeswijze. Via mond op mond reclame ben ik bij Paula terecht gekomen. Dankzij acupunctuur, Chinese kruiden en de workshop ‘kracht van de juiste voeding’, ben ik na 1,5 jaar van al mijn klachten af. Dankjewel Paula voor al je goede adviezen. Groetjes Joan

Reacties op de workshop

 1. De workshop was top. Goede praktische tips om de veranderingen in te passen in het doorgaande leven. Eenvoud maakt het relaxter.
 2. De sfeer was goed, bijzonder hoe ieder met gemak persoonlijke zaken in de groep aangaf.
 3. Je hebt duidelijk met aandacht ieders verhaal gehoord en dit ingepast in je presentatie. Dank voor je opmerkingen en inspanning.
 4. Duidelijke concrete informatie. Je past je aan naar de behoeftes van de mensen, dat is fijn.
 5. Handige recepten en duidelijke uitleg
 6. Het koken en het proeven van de gerechten was super.
 7. Veel informatie, in de praktijk goed toe te passen
 8. Inspirerend om mee te gaan spelen
 9. Hopelijk snel een vervolg.

meer info: Chinese voedingsleer

Inschrijven cursus

Heb je ook zin om te koken? In deze workshop leer je welke voeding goed is voor jou persoonlijk.

SCHRIJF U IN
Kookcursus volgens de Chinese voedingsleer

Wanneer

zondag 10 november 2019
van 10.00 – 18.00

Prijs

Prijs: € 99,-

Locatie

Kookworkshop Chinese voedingsleer

Cordium, Centrum voor Groei en Ontwikkeling
De Ruyterstraat 65
6512 GB Nijmegen

SCHRIJF U IN

Plan hier online uw afspraak

Workshops en Cursussen

Blog berichten archief

Aanmelden voor Evenwichtig Leven nieuwsbrief

* = verplicht veld

Evenwichtig Leven verstuurd elke maand een nieuwsbrief. Klik hier om naar onze privacy verklaring te gaan.

Het proeven van de gerechten was iets extra's
Hetty
deelnemer workshop voeding