06-81501874 info@evenwichtigleven.nl Carnotstraat 20 6533 DT Nijmegen

Workshop: De kracht van de Chinese voedingsleer

Workshop: De kracht van de Chinese voedingsleer

zaterdag 1 februari 2020

De Workshop De kracht van de Chinese voedingsleer helpt je om je vitaal en fit te voelen en zorgt ervoor dat je op je natuurlijke gewicht komt. Tegenwoordig raken mensen verdwaald in het grote aanbod van voedingstheorieën en diëten.  De Chinese voedingsleer is een levensstijl die zorgt voor een lang en gezond leven. De 5 elementen en de 5 smaken zorgen voor een gebalanceerde maaltijd. Je krijgt een persoonlijk voedingsadvies en met tong en pols diagnose. Je ontvangt een boekje met achtergrondinformatie en recepten. We starten met een heerlijke lunch. 

workshop Chinese voedingsleer

Vijf elementen volgens de Chinese geneeskunde

  1. Iedereen die wil gaan koken volgens de Chinese voedingsleer
  2. Iedereen die fit en vitaal door het leven wilt
  3. Degene die herstel van hun gezondheid willen
  4. Iedereen die last heeft van overgewicht, darmklachten, vermoeidheid, allergieën, slaapproblemen of andere lichamelijke klachten
SCHRIJF U IN

Cursusinhoud

  1. Lunch
  2. Informatie over de Chinese voedingsleer: de 5 elementen en de 5 smaken
  3. Een individueel voedingsadvies aan de hand van tong en polsdiagnose
  4. Verwarmende en verkoelende voedingsmiddelen
  5. Onbewerkte producten
  6. Toepassing in het dagelijks leven.
  7. Boekje met achtergrondinformatie en recepten

De Chinese voedingsleer: de 5 elementen en de 5 smaken

De vijf elementen
In de cursus besteden we aandacht aan de Chinese voedingsleer en de theorie van de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water.  De 5 elementen corresponderen met de 5 smaken: zuur, bitter, zoet, scherp, zout. De zure smaak geeft voor een samentrekkende beweging.  Iemand die een citroen eet, kan een samentrekkend mondje geven. De zure smaak wordt in het eten gebruikt en voorkomt dat we teveel eten. Als alle 5 smaken in het eten goed vertegenwoordigd zijn ervaren we de maaltijd als bevredigend en lekker.

Verwarmende en verkoelende voedingsmiddelen.
Yoghurt en ongekookte muesli hebben een verkoelende energetische werking en kunnen daarom beter niet in de winter worden gegeten. Deze producten kunnen zorgen voor kouwelijkheid, veelvuldig plassen, vocht vasthouden, opgeblazen gevoel. In de winter kun je de ochtend beginnen met soep of havervlokken of gewoon brood met een kopje thee. Deze ontbijten zijn verwarmend voor het lichaam en makkelijk te verteren. Hierdoor blijf je op het juiste gewicht en voel je je krachtig.

Onbewerkte producten
De Chinese voedingsleer gaat uit van gevarieerde en samengestelde maaltijden. Het is belangrijk dat de ingrediënten vers zijn en dat je deze zelf klaarmaakt. Bewerkte producten bevatten te veel zout, suiker of conserveermiddelen. Deze stoffen verstoren een gezonde stofwisseling.

Persoonlijk voedingsadvies 

Binnen de Chinese Geneeskunde wordt de diagnose vastgesteld aan de hand van tong- en pols diagnose. Verder geven andere symptomen een totaal beeld van de diagnose. Op grond van de Chinese diagnose wordt een persoonlijk voedingsadvies gegeven.

Verdwalen in het grote aanbod diëten

Er zijn veel diëten zoals het koolhydratenarm dieet en Paleodieet.  In eerste instantie geven deze diëten energie, omdat mensen vaak overgewicht hebben of een overdaad aan zuivel en suiker, tarwe. Op de lange termijn zorgen deze diëten voor tekorten en veroorzaken deze diëten: vermoeidheid, droge huid, afbrokkelende nagels, droog haar, vocht vasthouden, slapeloosheid, hoofdpijn, duizeligheid, onregelmatige menstruatie en kouwelijkheid. In onze voeding hebben we koolhydraten, vetten en eiwitten nodig, zodat ons lichaam de juiste bouwstoffen en hormonen, en vitamine kunnen maken.

Cursusdag is inclusief

  • Heerlijke lunch
  • Een boekje met achtergrondinformatie, voedingsrichtlijnen en recepten

Programma

13.00 inloop met thee
13,15  heerlijke vegetarische lunch
14.15 uitleg Chinese voedingsleer volgens de 5 elementen
15.30 pauze
15.45 uitleg recepten
16.45 individueel voedingsadvies adhv pols tong diagnose
17.30 afsluiting

Ervaring

Twee jaar geleden had ik veel lichamelijke klachten: vermoeidheid, vaak last van huidontstekingen zo groot als een stuiterbal en regelmatig pijn in heel mijn lijf. Bij de huisarts mijn bloed laten testen en daarna doorverwezen naar een internist. Na een aantal antibiotica kuren, die mij niet van mijn klachten afhielpen, ben ik naar een oplossing gaan zoeken binnen de alternatieve geneeswijze. Dankzij acupunctuur, Chinese kruiden en de workshop ‘kracht van de juiste voeding’, ben ik na 1,5 jaar van al mijn klachten af.
Dankjewel Paula voor al je goede adviezen. Groetjes Joan

Reacties op de workshop

  1. De workshop was top. Goede praktische tips om de veranderingen in te passen in het doorgaande leven. Eenvoud maakt het relaxter.
  2. De sfeer was goed, bijzonder hoe ieder met gemak persoonlijke zaken in de groep aangaf.
  3. Je hebt duidelijk met aandacht ieders verhaal gehoord en dit ingepast in je presentatie. Dank voor je opmerkingen en inspanning.
  4. Duidelijke concrete informatie. Je past je aan naar de behoeftes van de mensen, dat is fijn.
  5. Handige recepten en duidelijke uitleg
  6. Het koken en het proeven van de gerechten was super.
  7. Veel informatie, in de praktijk goed toe te passen
  8. Inspirerend om mee te gaan spelen
  9. Hopelijk snel een vervolg.

meer info: Chinese voedingsleer

Inschrijven cursus

Workshop de Chinese voedingsleer zorgt voor een lang en gezond leven.

SCHRIJF U IN
workshop Chinese voedingsleer
Vijf elementen volgens de Chinese geneeskunde

Wanneer

zaterdag 1 februari 2020
van 13.00 – 17.30

Prijs

Prijs: € 49,-

Locatie

Kookworkshop Chinese voedingsleer

Cordium, Centrum voor Groei en Ontwikkeling
De Ruyterstraat 65
6512 GB Nijmegen

SCHRIJF U IN

Plan hier online uw afspraak

Workshops en Cursussen

Blog berichten archief

Aanmelden voor Evenwichtig Leven nieuwsbrief

* = verplicht veld

Evenwichtig Leven verstuurd elke maand een nieuwsbrief. Klik hier om naar onze privacy verklaring te gaan.

Het proeven van de gerechten was iets extra's
Hetty
deelnemer workshop voeding