Fibromyalgie

geplaatst door Paula Holtzer | okt, 25, 2018 |

De diagnose fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening met chronische pijn of stijfheid die meer dan 3 maaden duurt. De pijn is verspreid over het lichaam. Er is sprake van vermoeidheid, niet uitgerust wakker worden en moeite met nadenken en concentreren. Om de diagnose fibromyalgie te krijgen moet je voldoen aan verschillende voorwaarden waaronder dat geen andere de ziekte de pijn verklaart. Verder moet je voldoen aan een optelling van pijnscore en symptoom score. Zie site fybromyalgie en Samenlevening.

Klachten bij fibromyalgie

 • pijnklachten verspreid over het hele lichaam
 • vermoeidheid
 • slaapstoornissen
 • hoofdpijnen
 • concentratieproblemen
 • angsten
 • depressie
 • darmklachten

Fibromyalgie hoe nu verder?

Voor mensen die deze diagnose krijgen is dat heel vervelend, omdat er geen medicijn is. De arts vertelt u dat u  ermee moet leren leven. De Chinese geneeswijze heeft een andere kijk op gezond en ziek zijn. Door acupunctuur en of Chinese kruiden zijn er mensen hersteld van fibromyalgie.

Pijnpunten

Een van de kriteria om de diagnose fibromyalgie te krijgen is dat je last hebt van 11 van de 18 tenderpoints of pijnpunten. Deze punten komen over met de acupunctuur punten. Zie afbeelding

Pijn volgens de Chinese geneeskunde?

Pijn wordt veroorzaakt door stagnatie van energie door de meridianen of lokaal punt.
De stagnatie in het lichaam kan veroorzaakt worden door o.a.

 • Damp ( denk aan snot, slijm, of verhard ontstekingsweefsels) Dit geeft een zeurende pijn.
 • Bloed; dit geeft een scherpe pijn op 1 punt
 • Koude in het lichaam; scherpe hevige pijn

De Chinese geneeswijze maakt onderscheidt tussen de verschillende pijnen. Is het een heftige pijn of zeurende pijn? Verergert de pijn bij kou of hitte?  Door acupunctuur wordt de energie in de meridianen geactiveerd en kan de stagnatie worden opgeheven en de pijn verdwijnt. Als er sprake is van pijn door koude dan wordt er gewerkt met moxa. Dit is een stik van gedroogde kruiden en brengt de warmte diep in het lichaam. Tegelijkertijd met acupunctuur is dit zeer effectief. Als er sprake is van bloedleegte of vermoeidheid kunnen Chinese kruiden deze te korten aanvullen en zorgen dat iemand weer goed slaapt en zich weer fit voelt.

Meer info over behandeling fibromyalgie met Chinese kruiden en acupunctuur. 

Referentie

De situatie: Een man van middelbare leeftijd heeft hele erge last van nekpijn. Tinteling en pijn in de armen en benen. De pijn verergert door veel te doen met de armen en de handen. Hij gebruikt dagelijks pijnstillers. De armen voelen loodzwaar. Zijn energie is laag en heeft last van rommelende darmen en intolerantie voor tarwe.

Voor welke klacht bent u behandeld:
Pijn in de nek en schouder,
Pijn en zware armen, handen, voeten en benen
weinig energie, en last van rommelende darmen
De klachten zijn gediagnosticeerd als fibromyalgie door een arts

Waaruit bestond de behandeling: Acupunctuur, Chinese kruiden, Tuina massage, Chinees Sjamanisme
De eerste behandeling was een aura/chakra behandeling. De pijn werd teruggebracht van een 9,10 naar een 3. Daarna kwam de pijn weer langzaam, maar minder erg terug. De behandelingen werd voortgezet met Tuina massage, acupunctuur en moxa. Moxa is een kruidenstick die warmte in het lichaam brengt. Als er kou is kun je 10 minuten boven de huid de smeulende moxa houden. De warmte wordt het lichaam ingezogen. Vanwege zijn vermoeidheid en rommelende darmen heeft hij 4 keer een pot Chinese kruiden gehad. Hij heeft in totaal 9 behandelingen gekregen.

Bent u tevreden over de behandeling: Tevreden
Door de combinatie van behandelingen en rui m de tijd te nemen heeft Paula mijn klachten sterk kunnen verminderen. Ik heb veel (soorten) adviezen van Paula gekregen, als een coach, om mij in de goede richting te sturen.

Bent u tevreden over het resultaat: Ja
Mijn klachten waren voor een groot deel verdwenen. Zowel door de behandelingen alsook dankzij haar adviezen.

Raadt u Paula Holtzer, als behandelend therapeut van Chinese geneeskunde, aan andere mensen aan: Ja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAGS :