Menu Sluiten

Afvallen

Overgewicht ontstaat niet altijd door te veel te eten. Het kan ook door voeding die niet in balans is of door ongezonde gewoontes. Afvallen helpt al door volwaardige voeding te gebruiken. Maar ondanks een gezonde leefstijl, hebben meer mensen toch last van gewichtstoename.

Als de organen: de milt, de alvleesklier en de maag uit balans zijn, werkt de stofwisseling te langzaam waardoor overgewicht ontstaat. Ook een verstoorde hormoonhuishouding kan voor zwaarlijvigheid zorgen.

Vermoeidheid, zware ledematen, angst, slaapstoornissen, slechte adem en borrelende darmen zijn vaak bijkomende klachten. Overgewicht verstoort de energiebalans en suikerziekte kan daar het gevolg van zijn.
Door het feit dat het lichaam uit balans is, lukt het niet om door een dieet af te vallen. .

Emoties: Als je in harmonie bent met jezelf en je hebt genoeg zelfvertrouwen, dan heb je geen behoefte aan onvolledige voeding, zoals suikers en geraffineerde producten. Je hebt zin in de voeding die bij jou energie past en dat is volwaardige voeding.

Te weinig eten: Veel mensen willen afvallen door minder calorieën te verbruiken. Als de organen uit balans zijn en de stofwisseling is verstoord val je niet af, maar wordt je vooral moe. Je lichaam gaat op de spaarbrander en houd voeding vast om er deze zo optimaal mogelijk te gebruiken. Als je wilt weten of je voldoende calorieën en voedingsstoffen binnen krijgt kun je je de eetmeter van het voedinscentrum gebruiken. Je krijgt als snel een indruk hoe je je voeding kunt bijstellen. 

Volwaardige voeding kan je helpen om het lichaam weer in balans te krijgen.
Volwaardige voeding is onbewerkte voeding, zoals verse groenten en fruit, vlees, gedroogde peulvruchten en granen.
Bewerkte voeding: bouillonblokje, lasagna, wereldgerechten van Knorr. Macaroni (ook de meergranen), sausjes, en kant en klaar producten

Koolhydraten: Koolhydraten zitten in graan, aardappels, tarwe en in vele producten. De meeste diëten die zijn ontwikkeld, zijn er opgebaseerd om de koolhydraten eruit te laten. In plaats daarvan wordt een verhoogde hoeveelheid eiwitten gebruikt in de vorm van vlees eieren en zuivel. Algemeen bekend is dat mensen die dit dieet lang of vaak volgen, een verhoogde kans hebben op tanden die los zitten, vermoeidheid, gewrichtsklachten en osteoporose. Het is daarom van belang om koolhydraten te eten in de vorm van rijst, aardappelen, brood, gierst en Quinoa en andere granen. Gevarieerd eten is gezond.

Geraffineerde koolhydraten in de vorm van wit meel, en koekjes en suiker, zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel in het bloed stijgt. Als dit te veel en te vaak gebeurt, heeft dit zijn invloed op de productie van insuline. Dit heeft tot gevolg dat de cellen minder gevoelig zijn voor insuline. En dat de hoeveelheid suiker wordt omgezet in vet in plaats van glycogeen. Met overgewicht tot gevolg. Het is daarom van belang om koolhydraten te eten die onbewerkt zijn, zoals rijst, gierst, aardappelen, Quinao. Deze koolhydraten hebben hoge glycemische index. Dit betekent dat de voeding langer in de maag blijft, langzaam opgenomen wordt in de bloedbaan. Dit voorkomt snel weer een hongergevoel.

  • Vermijd geraffineerde producten zoals wit brood, macaroni, spaghetti, lasagne, pizza, instant soepen en sauzen, mayonaise en ketchup,
  • Zo min mogelijk suiker: koekjes en allerlei zoete tussendoortjes.
  • Beperk de hoeveelheid zuivel.
  • Gebruik veel gekookte groenten.
  • Eet elke dag tussendoor zelfgemaakte soepen, zoals kippensoep, mergpijpjes soep en zuivere groetensoepen.
  • Eet zo veel mogelijk gevarieerd, 3 maaltijden per dag en voldoende zodat je tussendoor geen trek hebt.

Als het je niet lukt om met volwaardige voeding gewicht te verliezen, dan helpt acupunctuur je om af te vallen.