Menu Sluiten

Snurken

Snurken is meestal een probleem voor de partner, waarmee je samen slaapt. In mijn praktijk heb ik verschillende mensen gehad die last hadden van slapeloosheid. Het probleem was opgelost als ze apart gingen slapen. Hun snurkende partner kon hun niet meer wakker houden. Maar dat is niet voor iedereen van zelfsprekend. Ernstige snurken kan samengaan met ademstilstand, slaapapnoe. Dit geeft vermoeidheidsklachten.  Snurken is nog een onderwerp van taboe en waarvan uitgegaan wordt dat er niets aan te doen is. Binnen de Chinese geneeskunde zijn er mogelijkheden om deze klacht te behandelen.

 • Damp hitte in de longen:
  hard snurken, droge keel met geen behoefte aan drinken, een blaffende hoest met groen, geel slijm ophoesten, benauwdheid en drukkend gevoel op de borst
 • Damp slijm in de longen:
  zacht snurken, een drukkend gevoel op de borst, hoest met moeilijk op te hoesten slijm, een gevoel van zwaarte
 • Droog slijm in de longen:
  hoge snurkende toon, droge hoest, moeilijk op te hoesten slijm, dorst maar geen zin om te drinken
 • Slijm in de longen met milt leegte:
  zacht snurken, drukkend gevoel op de borst, makkelijk een kou te pakken, vermoeidheid en zachte tot dunne ontlasting. Dit is te verhelpen door middel van kruiden en acupunctuur. Snurkt iemand nog maar kort, dan is het probleem meestal snel te verhelpen, snurkt iemand al jaren dan duurt de behandeling over het algemeen wat langer. Omdat iemand voor snurken in zijn totaliteit wordt behandeld, gaat de persoon zich ook fitter en energieker voelen.
 • Long zwakte met nier yang zwakte:
  slaapapneu is een korte ademstilstand tijdens de slaap. Dit gaat vaak samen met snurken. Dit wordt veroorzaakt door dat nier yang, de verwarmende energie onvoldoende is. Vaak gaat dit samen met overgewicht, gevoel van koude en in de nacht plassen. Maar als iemand ook last heeft van nier yin leegte kan het gecombineerd worden met opvliegers en gevoel van hitte. De long energie is zwak. Doordat zowel de nier energie als de longenergie zwak is, kan dit korte ademstilstand geven. Deze klacht is goed te verhelpen met Chinese kruiden en acupunctuur.

Na een diagnose volgens de Chinese geneeskunde wordt het snurken behandeld met acupunctuur en of Chinese kruiden. Ik heb daar goede resultaten mee gehaald als het snurken door Damp slijm wordt veroorzaakt. Als een neusschot scheef staat of soms om ander fysieke problemen lukt het niet om het snurken te verhelpen. Je kunt vrijblijvend langs komen voor een kennismakingsgesprek dan kan er een inschatting gemaakt worden wat acupunctuur in jouw geval kan betekenen.

 • Niet gebruiken: neusspray met xylometazoline. Deze neusspray’s zijn echte boosdoeners en zorgen voor dat je niet meer buiten deze druppels kunt. Op de verpakking staat dat je deze voor max. 5 dagen mag gebruiken. Als je dit langer doet, raakt het slijmvlies juist geïrriteerd. Door langdurig gebruik ontstaat er zwelling in de neus, zodat je niet zonder kunt. De oplossing is definitief stoppen waarbij je 10 dagen nodig hebt om het neusslijmvlies te laten herstellen. Acupunctuur kan helpen om de benauwdheid te verminderen.
 • Verder is het goed om geen zuivel te gebruiken, zie blog melk de troebele motor
 • Snurken komt meer voor bij mensen die te zwaar zijn. Dus bij overgewicht is het goed om af te vallen, door middel van sporten en gezond eten.

Online uw afspraak inplannen

Geplaatst in Chinese kruiden, Klachten