Menu Sluiten

15 feb. 2020 Workshop: Koken volgens de Chinese voedingsleer

Kookcursus volgens de Chinese voedingsleer

Zaterdag 15 februari 2020

Koken volgens de Chinese voedingsleer geeft mensen veel energie. Tegenwoordig raken mensen verdwaald in het grote aanbod van voedingstheorieën en diëten. De Chinese voedingsleer is een levensstijl die zorgt voor een lang en gezond leven. De kookworkshop wordt verzorgd door Paula Holtzer en Coert van de Enk, zij werken beide vanuit de Chinese filosofie. We starten met een korte uitleg over theorie van de Chinese voedingsleer  en de recepten. We gaan vlot aan de slag in de keuken. Tijdens de kookworkshop in het Cordium Nijmegen, koken we samen de heerlijkste gerechten. Op basis van verse producten uit de streek en van het seizoen maken we de lekkerste maaltijd. 

 1. Iedereen die ervaring wil opdoen om te koken volgens de Chinese voedingsleer
 2. Iedereen die fit en vitaal door het leven wilt
 3. Degene die herstel van hun gezondheid willen
 4. Iedereen die last heeft van overgewicht, darmklachten, vermoeidheid, allergieën, slaapproblemen of andere lichamelijke klachten

Zaterdag 15 februari 2020 gaan we koken volgens de Chinese voedingsleer. We willen je graag kennis laten maken met een nieuwe lifestyle volgens de Chinese geneeskunde.

 • In de cursus besteden we kort aandacht aan de Chinese voedingsleer, de theorie van de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Daarbij wordt als belangrijk uitgangspunt genomen of de voedingsmiddelen verwarmend of verkoelend voor het lichaam zijn. Er wordt gespeeld met de smaken scherp, zout, zoet, zuur en bitter. Verder wordt er uitgelegd hoe voeding invloed kan hebben op je stemming.
 • We gaan gezamenlijk koken volgens de Chinese voedingsleer; de 5 elementen en sluiten we af met een heerlijke maaltijd.

Door het feit dat het lichaam uit balans is, lukt het vaak niet om gezond te eten. Je hebt vaak trek in zoete of zoute tussendoortjes zoals koekjes, chips of chocolade. Als je in harmonie bent met jezelf en je hebt genoeg zelfvertrouwen, dan heb je geen behoefte aan onvolledige voeding, zoals suikers en geraffineerde producten.
Je hebt zin in de voeding die bij jou energie past en dat is volwaardige voeding. De Chinese voedingsleer helpt je om je lichaam weer in balans te krijgen.

We beginnen met een korte introductie over theorie van de Chinese voedingsleer en vlot daarna gaan we aan de slag in de keuken. Tijdens de kookworkshop koken we samen op basis van de recepten volgens de Chinese voedingsleer, de heerlijkste gerechten in het Cordium Nijmegen. Met verse producten uit de streek en van het seizoen maken we de lekkerste maaltijd. Binnen de Chinese voedingsleer worden 5 smaakrichtingen onderscheiden: zuur, bitter, zoet, scherp, zout. De zure smaak geeft voor een samentrekkende beweging. De zure smaak wordt in het eten gebruikt en voorkomt dat we teveel eten. Als je in de maaltijd zorgt voor peterselie of wat vers citroensap, voorkom je dat je meer eet dan goed voor je is. Als alle 5 smaken in het eten goed vertegenwoordigd zijn ervaren we de maaltijd als lekker en bevredigend.

 • Koken volgens de 5 elementen en 5 smaken
 • Onbewerkte producten
 • Toepassing in het dagelijks leven
 • Boekje met achtergrondinformatie en recepten

Onbewerkte producten
De Chinese voedingsleer gaat uit van gevarieerde en samengestelde maaltijden. Het is belangrijk dat de ingrediënten vers zijn en dat je deze zelf klaarmaakt.

Toepassing in het dagelijks leven
Binnen de workshop krijg je tips hoe je deze recepten thuis kunt uitvoeren.

 • Een boekje met achtergrondinformatie, voedingsrichtlijnen en recepten
 • diner

13.00 Inloop met koffie en thee
13.10 Uitleg Chinese voedingsleer volgens de 5 elementen en recepten
14.00 koken volgens de 5 elementen
16.30 gezamenlijk dineren
18.00 afsluiting van de dag

Mijn positieve ervaringen nav de voedingsworkshop: Twee jaar geleden had ik veel lichamelijke klachten. Ik had last van vermoeidheid. Net voor mijn menstruatie kreeg ik vaak huidontstekingen zo groot als een stuiterbal. Ik had regelmatig pijn in heel mijn lijf. Bij de huisarts mijn bloed laten testen en daarna doorverwezen naar een internist. Na een aantal antibiotica kuren, die mij niet van mijn klachten afhielpen, ben ik naar een oplossing gaan zoeken binnen de alternatieve geneeswijze. Via mond op mond reclame ben ik bij Paula terecht gekomen. Dankzij acupunctuur, Chinese kruiden en de workshop ‘kracht van de juiste voeding’, ben ik na 1,5 jaar van al mijn klachten af. Dankjewel Paula voor al je goede adviezen.

Groetjes Joan

 1. De workshop was top. Goede praktische tips om de veranderingen in te passen in het doorgaande leven. Eenvoud maakt het relaxter.
 2. De sfeer was goed, bijzonder hoe ieder met gemak persoonlijke zaken in de groep aangaf.
 3. Je hebt duidelijk met aandacht ieders verhaal gehoord en dit ingepast in je presentatie. Dank voor je opmerkingen en inspanning.
 4. Duidelijke concrete informatie. Je past je aan naar de behoeftes van de mensen, dat is fijn.
 5. Handige recepten en duidelijke uitleg
 6. Het koken en het proeven van de gerechten was super.
 7. Veel informatie, in de praktijk goed toe te passen
 8. Inspirerend om mee te gaan spelen
 9. Hopelijk snel een vervolg.

Meer info: Chinese voedingsleer

Heb je ook zin om te koken? In deze workshop leer je welke voeding goed is voor jou persoonlijk.
SCHRIJF U IN

zaterdag 15 februari 2020
van 13.00 – 18.00
Prijs: € 49,-

Cordium, Centrum voor Groei en Ontwikkeling
De Ruyterstraat 65
6512 GB Nijmegen

Boek hier online uw workshop of cursus!

Het aanmelden kan direct online via het onderstaand weergegeven online formulier. U hoeft slechts op de roze knop [aanvangstijd van de workshop / cursus] te klikken.
U betaalt via iDeal.

Indien u vragen heeft over het boeken van cursus of workshop of liever niet online betaalt, neemt u dan gerust telefonisch contact op via 06-8150 1874 of per
e-mail info@evenwichtigleven.nl 

Posted in Chinese kruiden, Chinese workshops, Voedingsadvies, Workshop