Hoofdpijn-migraine
Hoofdpijn is vervelend en verstoort je dagelijkse werkzaamheden. De Chinese geneeswijze heeft een goede methode om de verschillende soorten hoofdpijn zoals migraine, spanningshoofdpijn of clusterhoofdpijn te diagnosticeren. Uit wetenschappelijk onderzoek en praktijk blijkt dat hoofdpijn in al zijn soorten vaak goed te behandelen is met Chinese kruiden en of acupuntuur. (zie publicaties)
- komt gedurende dag en wordt erger in de loop van de dag.
- een constante, matig ernstige pijn boven de ogen of achter in het hoofd.
- drukkend gevoel alsof er een strakke band rond het hoofd zit
- over het gehele hoofd uitbreiden, soms tot achter in de nek en in de schouders.
- 30 minuten tot 7 uur duren.
- een van de zwaarste en meest angstaanjagende
- De regelmatig terugkerende hoofdpijnaanvallen duren doorgaans 4 tot 72 uur
- zelf is kloppend, zit meestal aan één kant
- wordt erger bij lichamelijke inspanning.
- Soms voorafgegaan door zeer aparte sensaties: sterretjes en lichtflitsen, of heeft een doof gevoel in de handen of rond de mond of tintelingen.
kan gepaard met:
- duizeligheid,
- misselijkheid en overgeven
- overgevoeligheid voor licht en geluid,
- verstoringen van het gezichtsvermogen,
- spierpijn,
- uitputting
- depressie
Hoewel de verschijnselen bij clusterhoofdpijn van persoon tot persoon verschillen, kan er een aantal duidelijke overeenkomsten worden gegeven. Het gaat meestal om
- een scherpe, stekende pijn aan één zijde van het hoofd, meestal rond de slaap.
- De pijn straalt uit naar het oog, boven het oor, bovenkaak en nek.
- De pijn gaat gepaard met een verstopte neus aan de pijnzijde,
- een tranend oog eveneens aan de pijnzijde en een verkleining van de pupil aan de pijnzijde.
- Verder is de lichaamstemperatuur verhoogd en vertoont de patiënt tijdens een aanval een verhoogde bewegingsdrang en een verhoogde spierspanning, wat leidt tot extreme vermoeidheid na de aanval.
In de klassieke teksten wordt deze vorm van hoofdpijn wordt als Qi en bloed stagnatie beschreven. De diagnose en de behandeling met acupunctuur Chinese kruiden is terug te vinden in The practice of Chinese Medicine van Giovannin Maciocia.
Medicatieafhankelijke hoofdpijn is meestal het gevolg van langdurig gebruik van pijnstillers. Het staken van het gebruik van deze middelen is dan de voor de hand liggende therapie.
Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen hierin ondersteunen om de bijwerken te verminderen.
Weten of een behandeling bij u past? Maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsconsult. In een half uur tijd krijgt u een goede indruk van de behandeling en weet u meteen of het bij u past.
De situatie: een vrouw 28 jaar studeert en werkt en heeft last van migraine, slapeloosheid. De klachten van de hoofdpijn heeft ze al vanaf kinds af aan. Ze gebruikte bloeddrukverlagers tegen de migraine en imigran. En omdat dat allemaal niet hielp schreef een slaapcentrum mirtazapine voor. Aan dit recept is ze niet begonnen.
De behandeling: Het geven van Chinese kruiden en acupunctuur. Hierdoor verbeterde al snel de slaap. In overleg met de huisarts zijn de bloeddrukverlagers afgebouwd.
Resultaat: De slaap verbeterde snel en de migraineaanvallen namen langzaam af. Na een een paar maanden had ze geen klachten meer
Het gaat erg goed met me!
Slaap weer beter en veeeel minder hoofdpijn!
En…ik ben inmiddels 23 weken in verwachting!!!!
Ook dat gaat erg goed en ik heb geen klachten waar ik erg blij mee ben!!
Het slapen gaat nu zelfs nog beter…;-)
Nogmaals erg bedankt voor al je inzet!!
Bovenstaand artikel is een wetenschappelijk Onderzoek van acupunctuurbehandeling bij spanningshoofdpijn door Emad Tukmachi en Firhaas Tukmachi. De conclusie: Een meerderheid van de patiënten met hoofdpijn merkten door de behandelingen acupunctuur duidelijke verbetering van de symptomen op.
Uit dit onderzoek blijkt er een synergetisch effect is van acupunctuur en Chinese kruiden bij de behandeling van Migraine. Hiermee wordt bedoeld dat de acupunctuur en de Chinese kruiden elkaars werking versterken. De conclusie: Alle symptomen waren verbeterd in beide groepen, hoewel de behandelde groep met Chinese kruiden had een betere statistische significante vooruitgang dan de controle groep die alleen met acupunctuur was behandeld.