Menu Sluiten

Workshop: Koken volgens de Chinese voedingsleer

Kookcursus volgens de Chinese voedingsleer

Zaterdag 12 september 2020

Koken volgens de Chinese voedingsleer geeft mensen veel energie. Tegenwoordig raken mensen verdwaald in het grote aanbod van voedingstheorieën en diëten. De Chinese voedingsleer is een levensstijl die zorgt voor een lang en gezond leven. De kookworkshop wordt verzorgd door Paula Holtzer en Coert van de Enk, zij werken beide vanuit de Chinese filosofie. We starten met een korte uitleg over theorie van de Chinese voedingsleer  en de recepten. We gaan vlot aan de slag in de keuken. Tijdens de kookworkshop in het Cordium Nijmegen, koken we samen de heerlijkste gerechten. Op basis van verse producten uit de streek en van het seizoen maken we de lekkerste maaltijd. 

 1. Iedereen die ervaring wil opdoen om te koken volgens de Chinese voedingsleer
 2. Iedereen die fit en vitaal door het leven wilt
 3. Degene die gebalanceerd vegetarisch willen eten.
 4. Iedereen die last heeft van overgewicht, darmklachten, vermoeidheid, allergieën, slaapproblemen of andere lichamelijke klachten

We gaan koken volgens de Chinese voedingsleer en de 5 elementen. We willen je graag kennis laten maken met een nieuwe lifestyle volgens de Chinese geneeskunde.

 • In de cursus besteden we kort aandacht aan de Chinese voedingsleer, de theorie van de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Daarbij wordt als belangrijk uitgangspunt genomen of de voedingsmiddelen verwarmend of verkoelend voor het lichaam zijn. Er wordt gespeeld met de smaken scherp, zout, zoet, zuur en bitter. Verder wordt er uitgelegd hoe voeding invloed kan hebben op je stemming.
 • We gaan gezamenlijk koken volgens de Chinese voedingsleer; de 5 elementen en sluiten we af met een heerlijke maaltijd.

Door het feit dat het lichaam uit balans is, lukt het vaak niet om gezond te eten. Je hebt vaak trek in zoete of zoute tussendoortjes zoals koekjes, chips of chocolade. Als je in harmonie bent met jezelf en je hebt genoeg zelfvertrouwen, dan heb je geen behoefte aan onvolledige voeding, zoals suikers en geraffineerde producten.
Je hebt zin in de voeding die bij jou energie past en dat is volwaardige voeding. De Chinese voedingsleer helpt je om je lichaam weer in balans te krijgen.

We beginnen met een korte introductie over theorie van de Chinese voedingsleer en vlot daarna gaan we aan de slag in de keuken. Tijdens de kookworkshop koken we samen op basis van de recepten volgens de Chinese voedingsleer, de heerlijkste gerechten in het Cordium Nijmegen. Met verse producten uit de streek en van het seizoen maken we de lekkerste maaltijd. Binnen de Chinese voedingsleer worden 5 smaakrichtingen onderscheiden: zuur, bitter, zoet, scherp, zout. De zure smaak geeft voor een samentrekkende beweging. De zure smaak wordt in het eten gebruikt en voorkomt dat we teveel eten. Als je in de maaltijd zorgt voor peterselie of wat vers citroensap, voorkom je dat je meer eet dan goed voor je is. Als alle 5 smaken in het eten goed vertegenwoordigd zijn ervaren we de maaltijd als lekker en bevredigend.

 

 • Koken volgens de 5 elementen en 5 smaken
 • Onbewerkte producten
 • Toepassing in het dagelijks leven
 • Boekje met achtergrondinformatie en recepten

Onbewerkte producten
De Chinese voedingsleer gaat uit van gevarieerde en samengestelde maaltijden. Het is belangrijk dat de ingrediënten vers zijn en dat je deze zelf klaarmaakt.

Toepassing in het dagelijks leven
Binnen de workshop krijg je tips hoe je deze recepten thuis kunt uitvoeren.

 • Een E- boekje met achtergrondinformatie, voedingsrichtlijnen en recepten
 • diner

13.00 Inloop met koffie en thee
13.10 Uitleg Chinese voedingsleer volgens de 5 elementen en recepten
14.00 koken volgens de 5 elementen
16.30 gezamenlijk dineren
18.00 afsluiting van de dag

Het was erg leuk om de workshop koken te geven en om te zien hoe enthousiast iedereen was. Het koken van de recepten volgens de 5 elementen geeft mensen direct inzicht hoe het principe van de Chinese voedingsleer werkt. Het gezamenlijk eten was lekker en gezellig. Het was fijn om de workshop samen te geven met Coert van den Enk. Zijn gevoel voor humor en praktisch inzicht zorgde ervoor dat we ontspannen op tijdschema bleven.  

 • De sfeer was goed
 • Lekker gekookt en gegeten. Beetje geproefd van de Chinese voedingsleer. Deze smaakte zeker naar meer. Ben erg geïnteresseerd in de theorie erachter.
 • Het koken en het eten van de gerechten was super.
 • Ik vond het erg fijn om te doen. Jij geeft duidelijke uitleg én mooie recepten. Ik heb al bijna alles een keertje gemaakt. Fijn om te koken met zulke goede biologische kwaliteit verse waren. Locatie is geweldig! Cordium is ook fijne plek om te zijn.

 • Hopelijk snel een vervolg.

  Nogmaals heel erg  bedankt voor de intensieve kookworkshop die je hebt gegeven. Ontzettend leuk. 

Meer info: Chinese voedingsleer

zaterdag 12 september  van 13.00 – 18.00 uur

Prijs: € 69,-

max 10 deelnemers

Cordium, Centrum voor Groei en Ontwikkeling
De Ruyterstraat 65
6512 GB Nijmegen

Op loopafstand van CS Nijmegen

Boek hier online uw workshop of cursus!

Het aanmelden kan direct online via het onderstaand weergegeven online formulier. U hoeft slechts op de roze knop [aanvangstijd van de workshop / cursus] te klikken.
U betaalt via iDeal.

Indien u vragen heeft over het boeken van cursus of workshop of liever niet online betaalt, neemt u dan gerust telefonisch contact op via 06-8150 1874 of per
e-mail info@evenwichtigleven.nl 

Geplaatst inChinese cursus, Workshop