Menu Sluiten

zuivel zorgt voor lichamelijke klachten

zuivel zorgt voor lichamelijke klachten

In mijn praktijk voor acupunctuur zijn er mensen die komen met klachten als benauwdheid, hooikoorts, pijn in de spieren, vermoeidheid en huidklachten als eczeem, psoriasis of vitiligo. In de praktijk blijkt dat deze klachten vaak verergerd worden door zuivel ( o.a. melk, yoghurt, karnemelk, kaas, ijs, cappuccino, latte macchiato)  Uit het feit dat veel mensen niet kunnen stoppen met kaas, blijkt kaas verslavend te zijn.

  1. Uitslag van de huid:
    Mensen van bepaalde afkomst hebben niet het gen om lactose te verteren. Ik heb verschillende mensen van Indonesische of Chinese afkomst waarbij ik adviseer om geen zuivel meer te gebruiken. Een man van Indonesisch afkomst had last van eczeem. Het was rode uitslag en het jeukte. Zijn dochter heeft koemelkintolerantie, dan is de oplossing voor de hand liggend. Nu hij strikt geen zuivel meer gebruikt is zijn probleem opgelost, ook is het voor hem nu makkelijker om op gewicht te blijven. Mensen met puistjes, psoriasis of eczeem of vitiligo raad ik af om zuivel te gebruiken. Vaak is het probleem dan niet meteen opgelost, maar wel in combinatie met acupunctuur.
  2. Slijmvorming in de luchtwegen:
    Mensen met zwakke milt hebben vaak last van hooikoorts, huisstofmijt, allergische rhinitis en hebben snel last van benauwdheid. Zuivel is lastig te verteren. Als mensen een zwakke milt hebben kunnen ze de zuivel niet goed verteren en zorgt dit voor slijmvorming in de luchtwegen.  Zuivel verergert de benauwdheid. De oren staan in verbinding met de keelholte. Zuivel kan ook vocht achter de oren geven of tinnitus (oorsuizen). Het stoppen van het gebruik van zuivel in combinatie van een acupunctuurbehandeling kan de klachten volledig doen verdwijnen.
  3. Pijn in de spieren en gewrichten:
    Mensen met een zwakke milt hebben vaak klachten als de vorming van een buikje, spataderen, menstruatieklachten of glutenintolerantie.  De zuivel wordt niet goed verteerd door het maag milt systeem. De slijmvorming die ontstaat kan zich opslaan in de spieren of in de gewrichten. Dit geeft stagnatie in de spieren en gewrichten en veroorzaakt pijn. Door massage en acupunctuur en het stoppen van het gebruik van zuivel worden de pijnklachten opgelost

Kaas is moeilijk te verteren en kan als een blok op je maag liggen. Het effect ervan is dat het onze emotie onderdrukt. Als mensen het erg vinden om te stoppen met zuivel, dan is er de grootste kans dat het effect heeft op de gezondheid. Kaas verdooft je gevoel. De hunkering naar kaas blijft. Het stoppen met kaas veroorzaakt een gat in je systeem net als het stoppen met roken. De kunst is om met dit gat te leren omgaan. Je kunt met dit gat omgaan door te mediteren. Meditatie helpt je accepteren wat er is. Verder kan acupunctuur je weer in balans brengen.

Zuivel is energetisch koud en verzwakt het maag milt systeem. Zuivel is moeilijk te verteren en zorgt voor slijmvorming. Het slijm gaat zitten in het onderhuid bindweefsel. Mensen die stoppen met het gebruik van zuivel vallen over het algemeen vanzelf af. Acupunctuur is heel effectief voor mensen die willen afvallen.

Alternatieve voor melk

Workshop koken volgens de Chinese voedingsleer

Geplaatst in Blog, Klachten