Menu Sluiten

Zorg om andere kwetsbare groepen

Natuurvolkeren indianen

Cyclus van leven en dood

Tijdens de wereldwijde meditatie van 05-04-2020 zag ik de aardbol. Om de aardbol hadden zich voorouders van de natuurvolkeren zich verenigd. Zij cirkelden met elkaar om de aarde. Ik zag

  • Indianen – Amerika
  • Eskimo’s – Noordpool
  • Sjamanen – Mongolië en China
  • Bosjesmannen en stamhoofden – Afrika
  • Kelten – Engeland
  • Aboriginals – Australië

De voorouders van de natuurvolkeren hebben een oproep gedaan om ons weer met het ritme van de natuur te verbinden. Bij het ritme van de natuur hoort de cyclus van leven en dood. Sjamanen zijn de medicijnmannen van de natuurvolkeren. Zij kunnen communiceren met hun voorouders. Zij weten dat er leven is na de dood. Als je kunt ervaren dat er leven is na de dood is de doodsangst minder groot. Je weet dat je voorouders je opwachten in de overgang naar de Hemel.

Doodsangst houdt de aarde in een houtgreep

e natuurvolkeren zijn overheerst in de geschiedenis door blanken, die het Katholicisme brachten. De blanken hebben het Katholicisme wereldwijd verspreid. Met het Katholicisme werd ook de kennis van natuurwetenschappen over gebracht. Naast elke kerk werd ook een school gesticht. Het Katholicisme verspreidde de angst voor de dood. Zij predikte dat je niet in zonde mag leven anders zou je na dood in de hel komen of je zou belanden in het vagevuur. Ironisch genoeg is in het verleden voorgekomen dat grote delen van indianenstammen zijn overleden aan griep en longontsteking door in aanraking te komen met blanken.

De tegenwoordige mens in de westerse maatschappij heeft zich over het algemeen losgekoppeld van de kerk en het geloof. De angst voor de dood is in het onbewuste opgeslagen. De techniek en de wetenschap is erop gebaseerd om zo oud mogelijk te worden en eeuwig jong te blijven. Door deze technische ontwikkelingen en ontwikkeling van medicijnen als antidepressiva hebben we niet de leren omgaan met emotioneel lijden.
Er zijn in Nederland vanaf 1 maart tot op heden 2248 doden gevallen door de Corona. Het is heden 9 april. Uit de cijfers van het CBS kunnen we zien dat in 2019 gemiddeld 3000 mensen per week overlijden in Nederland. Dus in deze 5 weken zijn ernaar verwachting 15.000 overledenen. Uit de cijfers van het CBS is te zien dat uit de eerste Corona periode 11.226 mensen zijn overledenen. Daar volg een een aantal weken gemiddeld lager dan de 3000 doden per week. Door de besmettelijkheid van het virus en de grote kans op longontsteking vooral bij risico groepen, zorgt de Corona voor een wereldwijde crisis.

Zorg om kwetsbare groepen

Alleen moeten we de grote groep kwetsbare mensen nu niet in de steek laten. Ik maak me zorgen om deze grote groep van een paar miljoen Nederlanders. Een voorbeeld van een aantal groepen.

Cijfers van de Nederlandse bevolking in 2018

Hopelijk komt er snel een einde aan deze periode van quarantaine zodat kwetsbare groepen, weer de zorg krijgen die ze nodig hebben. Op dit moment is er een grote groep bij gekomen van alle mensen die op hun manier slachtoffer zijn geworden van de Coronacrisis.

Leren omgaan met de pijn van het leven.

Door de loskoppeling van het natuurlijke proces van het leven waarin we leren omgaan met voor en tegenspoed raken we gefocust op een feeling good maatschappij. 
Zowel voor mensen uit kwetsbare doelgroepen, als ook voor vele anderen mensen geldt dat we niet hebben geleerd dat het leven eindig is en hoe je met emoties als angst, zorgen en onzekerheid moeten omgaan. Mensen zijn niet onsterfelijk, het Coronavirus maakt dit ons extra bewust. Tijdens het leven zou je geleerd moeten worden dat elke fase van je leven van invloed is op je emotionele en persoonlijke ontwikkeling. Als je preventief zou worden voorbereid op puberteit, adolescentie, ouderschap, single-zijn, overgang, pensioen en doodgaan zou dit veel mensen helpen om door het proces van pijn heen te gaan wat bij elke van deze fase hoort.

De kracht van alternatieve genezers.

De pijn die onlosmakelijk bij het leven hoort, wordt nu onderdrukt door antidepressiva, pijnstillers, slaapmedicatie, bloeddrukverlagers, alcohol, sigaretten, drugs, eetverslaving, workaholics, sportverslaafd aan de adrenaline.
In al deze fase van onze ontwikkeling zou er de mogelijkheid van begeleiding kunnen zijn door mensen die in verbinding staan met deze natuurlijke processen. Zij kunnen je laten voelen hoe je met je angst, zorgen en onzekerheid kunt omgaan en deze kunt loslaten. Denk hierbij aan alternatieve genezers die nu door de zorgverzekeraar vergoed worden, zoals Osteopaten, acupunctuur en Chinese kruiden, maar ook psychologen die met lichaamsbeleving werken en familieopstelling van Bert Hellinger en meditatie. Het zou goed zijn als de vergoeding voor alternatieve geneeswijze omhooggaat zodat vele mensen na de crisis hier gebruik van kunnen maken.

Preventie door alternatieve genezers

De kennis en ervaring van natuurlijke genezers kunnen ook preventief ingezet worden als hulp bij gezonde levensstijl. Bijvoorbeeld: De Traditionele Chinese levensstijl bevat Qi Gong: ademhalingsoefeningen, Tai Chi; bewegende meditatie, Chinese voedingsleer, Chinese meditatie; zorgt voor verbinding met de energie van de aarde en van de Kosmos, geeft rust en ontspanning. Meditatie leert je omgaan met emoties. Maar ook voedingskunde en bewegingskunde van andere disciplines kunnen preventief worden ingezet.

Voorbereiding op de dood.

Als mensen in verbinding staan met de natuur ervaren zij meer ontspanning en plezier. Als mensen begeleiding kunnen krijgen in alle natuurlijke fases van het leven met de daarbij behorende vreugde en de pijn kunnen zij zich voorbereiden op de dood. Ouderen die goed begeleid worden en vertrouwen hebben in leven na de dood, kunnen waardig thuis sterven.

De oproep van de natuurvolkeren:

  • De techniek inzetten om in harmonie met de natuur te leven, daarbij rekening houden met de natuurlijke processen zoals klimaat, groei van bomen en planten en dieren.
  • De angst voor de dood te overwinnen. Als we net als de natuurvolkeren ons zelf kunnen ervaren als onderdeel van een groter geheel kunnen we ons verbinden met de natuurlijke cyclus van leven en dood.

Het accent komt te liggen op een goede kwaliteit van leven in harmonie met de cyclus van de natuur. Zo is de cirkel weer rond.

 

 

 

 

Geplaatst in Blog