In de herfst trekt de energie en de bladgroenkorrels uit de bladeren zich terug in de takken, de stam en de wortels. De blaadjes vallen van de bomen. De natuur komt tot rust.
Bij een mens gebeurt hetzelfde. Door de koude temperatuur buiten gaat de energie van de buitenkant van het lichaam naar binnen rond de organen zitten. De kracht van de zon neemt af en de zon is er korter. In de winter houden dieren een winterslaap. Wij mensen horen ons dan ook wat terug te trekken en wat langer te slapen. Maar door de hektische maatschappij, passen wij ons niet aan de natuur aan. Er zijn ook mensen die gaan naar de zon op vakantie en maken daardoor de overgang van herfst naar winter niet mee. Ze hebben last van kou en vermoeidheid en zijn wat mat. Het werkritme in de winter is bij ons het zelfde als in de zomer. Wij passen ons niet aan, aan de seizoenen. Als je nu door stress en uitputting vermoeid bent en je lichaam is niet heel sterk, kun je last van winterdepressie krijgen.
- Je bent snel geprikkeld of geirriteerd
- eczeem aan de binnenkant van de armen kan weer opspelen
- last van droge ogen
- snel sportblessures
- slapeloosheid
- niet goed je bed uit kunnen komen
- droge huid en haar
- afbrokelende nagels
Wat kun je zelf doen aan winterdepressie?
- Elke dag minimaal een half uur wandelen. Bijvoorkeur overdag om licht te ervaren. Planten hebben zonlicht nodig, maar wij mensen ook.
- Rund vlees eten of soepen met mergpijpje om bloed op te bouwen. Hierdoor bouw je lichaamstoffen op en slaap je beter, helpt bij droge ogen, huid en afbrokkelende nagels. De kwaliteit van het vlees is wel bepalend voor het effect. Biologisch vlees van dieren die buiten hebben gelopen is krachtiger dan vlees van de bio-industrie. Als je lichaam krachtig en gezond is, heb je vanzelf geen last van winterdepressie.
- gebruik van Vitaminen B6, B12, mangaan en zink. Bij vitamines hoe duurder hoe beter.
- zorgen voor genoeg ontspanning, we leven in maatschappij waarbij workaholics helmaal niet opvallen.