Menu Sluiten

Week van de acupunctuur

Week van de acupunctuur

Ondersteuning van de oncologische patiënt

2 t/m 5 november 2020

Het thema van de week van de acupunctuur is ‘acupunctuur ter ondersteuning van de oncologische patiënt’. Door de behandelingen van kanker neemt over het algemeen de weerstand van de patiënt af. Acupunctuur versterkt het immuunsysteem in het algemeen. Acupunctuur bij kanker is een snelgroeiende specialisatie binnen de Traditionele Chinese geneeskunde. Onderzoek toont aan dat acupunctuur goed inzetbaar is bij de behandeling van symptomen die kankerpatiënten ervaren zoals vermoeidheid, opvliegers en kortademigheid. Acupuncturisten kunnen mensen met kanker behandelen gedurende alle stadia van hun behandeltraject. Door Chinese kruiden naast acupunctuur in te zetten, kunnen veel bijwerkingen van de behandeling van kanker nog beter worden verholpen zoals vermoeidheid en opvliegers.

Bijwerkingen kankerbehandeling:

  • Vermoeidheid gerelateerd aan de behandelingen van kanker
  • Misselijkheid of gevoel van overgeven
  • Gerelateerde pijn in het lichaam
  • Opvliegers
  • De hik
  • Verslechtering van de levenskwaliteit
  • Xerostomie of droge mond, te weinig speeksel kunnen produceren
  • Dyspneu, of kortademigheid of benauwdheid
  • Lymfoedeem
  • Psychologisch welzijn: Mensen die klaar zijn met de behandeling met kanker voelen zichzelf soms heel ondankbaar, ondanks dat ze de kanker overleefd hebben is hun gevoel van blijdschap vaak ver te zoeken. Patiënten voelen zich vaak verloren. Door de intensieve behandelingen is het lichaam uitgeput en uit balans. De verwerking van alles wat gebeurd is begint pas na de behandeling van kanker. Tijdens de behandeling was het vooral overleven. Omdat er zoveel gebeurd is, is de levenszin na de behandeling van kanker vaak ver te zoeken.

Effect acupunctuur bij oncologische patiënt

Het is algemeen bekend dat acupunctuur effectief kan zijn gedurende de reguliere kankerbehandelingen en erna, zoals bij gerelateerde vermoeidheid. De acupunctuur behandeling is er op gericht om lichamelijke klachten te verminderen. Kanker is een zeer ingrijpende ziekte waardoor de oncologische patiënt ook behoefte heeft aan ondersteuning op emotioneel en spiritueel niveau. De patiënten voelen zich door de holistische aanpak van de acupuncturist over het algemeen goed gehoord en gezien, wat bevorderlijk is voor het psychologisch welzijn. In mijn praktijk heb ik succesvol mensen met vermoeidheid na de chemo of bestraling behandeld. Door dat ze hun energie weer terugkregen, kregen ze ook hun levenszin en vreugde weer terug.

Week van de acupunctuur

De week van de acupunctuur geeft je de gelegenheid om gratis een kennismakingsgesprek te boeken. Hiervoor kun je de online-agenda gebruiken of via mail of telefonische contact opnemen.

Publicatie

The management of cancer-related fatigue after chemotherapy with acupuncture and acupressure: A randomised controlled trial, dec 2007, door Alexander Molassiotis

Bovenstaand artikel is een wetenschappelijk onderzoek naar vermoeidheid na chemo-behandeling. Vermoeidheid is een moeilijk symptoom om te bestrijden en geeft een ernstige verstoring in het dagelijks leven. Acupunctuur is een complementaire therapie die ervoor kan zorgen dat de vermoeidheid vermindert door energie punten in het lichaam te stimuleren. Dit onderzoek is gebaseerd op het aantonen van het effect van acupunctuur bij gerelateerde vermoeidheid. 

De conclusie: Het wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur effectief is bij vermoeidheid na chemo-therapie.

Blog: in contact met kosmisch oog

Dit blog gaat over de bijscholing spiritualiteit en kanker, waarbij uitgangspunt is om het gezonde stuk in de mens met zijn spirituele veerkracht en vitaliteit te versterken.

 

 

Geplaatst in Blog

Week van de acupunctuur

week van de acpunctuur

Maandag 3 oktober tot en met vrijdag 9 oktober vindt de week van de acupunctuur plaats. Tijdens deze week maakt u kennis met de verschillende specialisme binnen de Chinese geneeskunde, ook wel TCG (traditionele Chinese geneeskunde) genaamd. Deze week wordt georganiseerd voor de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur en Zhong, de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde. Chinese geneeskunde helpt bij het vinden van een gezond evenwicht tussen lichaam en geest. Veel klachten ontstaan namelijk door disbalans tussen lichaam en geest.

Laat u informeren in de praktijk Evenwichtig Leven. U kunt gratis deelnemen aan de activiteiten. U deelname geeft 50% op het eerst volgende consult door Paula Holtzer

Aanmelden voor week van de acupunctuur

Geef u op voor een van de informatieavonden door onderstaand contactformulier (in onderstaand tabje ‘aanmelden’) in te vullen. Zo bent u verzekerd van een plaats tijdens een van deze avonden.