Menu Sluiten

Wat te doen bij verkoudheid?

gemberwortelthee bij verkoudheid

Het wordt herfst en het weer slaat om. Langzaam wordt het kouder en de bladgroenkorrels uit het blad trekken zich terug in de takken. De bladeren verkleuren. Sommige mensen fietsen nog in een t-shirt andere hebben al de winterjas aan.  De temperatuur verschillen tussen de ochtend en de middag met een zonnetje zijn groot. Met een beetje wind heb je snel een kou te pakken. Er zijn veel mensen die verkoudheid oplopen en niet er niet van af komen.

 • Verkoudheid:
  In eerste instantie zit de verkoudheid bij de neus en is het gewoon helder snot, waar je zakdoeken mee vol  kunt snuiten. Maar als je weerstand niet groot genoeg is, dan kan de kou zich ontwikkelen tot hitte en geeft het  gele en groene afscheiding.
 • Hoofdpijn:
  Ook kan de verkoudheid dieper het lichaam binnendringen. Langzaam lopen de holtes bij de jukbeenderen en het voorhoofd vol. Dit kan hoofdpijn geven en een zeurend gevoel.
 • Hoest:
  De verkoudheid kan zich ook verspreiden over de luchtpijp en de bronchiën en dat geeft een nare vastzittende hoest.  De verkoudheid kan zich verplaatsen naar de oren en dat geeft oorpijn.

 

Chinese kruidenapotheek heeft een grote variatiteit aan kruiden. Bij een beginnende kou gebruiken we kruiden als Sheng Jiang  of verse gember om de kou uit te drijven. We gebruiken Huang Qin ( scute ) en Huang lian (coptis) als de Chinese antibiotica. Hiermee kunnen we hitte verschijnselen als ontstekingen behandelen. Dus voor elke fase gebruiken we verschillende kruiden. Dit seizoen heb ik al veel mensen succesvol behandeld voor sinusitus.

Bij een beginnende verkoudheid kun je thee maken van verse gember.

Verse gemberwortel
Verse gemberwortel

Benodigdheden

 • 1 liter gekookt water
 • 5 cm gember, in schijfjes gesneden
 • Tijm honing dessertlepel
 • Sap van  halve citroen.

Werkwijze
Was de verse gemberwortel . Snijd 5 cm van de gember in schijfjes en giet er heet water op. Laat de thee 10 minuten trekken, bij voorkeur op een theelichtje. Schenk de thee in en doe er een dessertlepel tijm honing bij. Liefst biologisch, omdat deze honing krachtiger is. Doe er de uitgeperste citroen bij.

Geplaatst in Blog, Chinese kruiden, Klachten, Voedingsadvies