Menu Sluiten

Wat eten we in de herfst?

De klimatologische herfst begint volgens weerkundigen al op 1 september. De eerste koude nacht rond het nulpunt hebben we al gehad.  De Chinese voedingsleer houdt rekening met de weersomstandigheden en het jaargetijden waar in we leven. Doordat de temperatuur in de herfst afneemt, is het volgens de Chinese voedingsleer van belang dat we voeding tot ons nemen die ons gaat verwarmen. 

In de zomer gebruiken we voeding die ons verkoelt, sla, komkommer en meloenen en citroenen.  In de herfst eten we pompoenen en gebruiken we weer de eerste aardappelen. Deze voedingsmiddelen hebben een licht verwarmend effect. Verder zijn er appels die verfrissend zijn, maar in de appeltaart of appelmoes is de werking al meer verwarmend. Dit komt door de verwarmende  werking van kaneel en door het koken van de appels.

Dus in de herfst laten we de pasta s en pizza die verkoelend werken steeds meer staan en gaan meer zilvervliesrijst en aardappels en gierst eten.

Binnen de Chinese voedingsleer hebben smaken een belangrijke werking voor het lichaam. De bittere smaak zorgt ervoor dat de voeding een dalende werking heeft.  Denk aan koffie die laxerend werkt.  De smaken hebben ook invloed op de organen en weefsels.  Mensen die veel Thais eten, wat scherp is moeten veel zweten. Het zweten  is in warmen landen verkoelend. Maar bij ons is de herfst gestart en dan is het regelmatig Thais eten niet geschikt.  Dit kan zelfs jeuk, huidklachten en overmatig zweten veroorzaken.

Het kan wel eens gebeuren dat het avondeten zo lekker smaakt dat je nog een keer opschept en voordat je het weet heb je te veel gegeten. Als het eten een zoete smaak heeft dan weet je van geen ophouden. Een beetje zuur in de vorm van citroensap of peterselie aan het avondeten toevoegen, zorgt ervoor dat je niet blijft dooreten en dat je verzadigd raakt. Zuur heeft een adstringerende, of samentrekkende werking. Tijdens de workshop bespreek ik  de werking van de smaak op ons lichaam. Tevens ga ik in op voeding die verkoelende of verwarmende werking heeft.  Je krijgt een persoonlijk voedingsadvies aan de hand van  tong en polsdiagnose. meer info

Correspondenties van de 5 elementen

ElementHoutVuurAardeMetaalWater
Yin-  orgaanleverhartmiltlongnier
Yang-orgaangalblaasdunne darmmaagdikke darmblaas
Zintuigoogtongmondneusoor
Smaakzuurbitterzoetscherpzout
Richting smaaktrekt samenricht naar benedenontspantricht naar buitenverweekt
Kleurgroenroodgeelwitzwart
Emotiewoedevreugdepiekerenverdrietangst
Jaargetijdelentezomernazomerherfstwinter
Geplaatst in Blog, Klachten, Voedingsadvies