Tijdens de cursus een afspraak met je engel, werd de vraag gesteld: Waarom willen HSP-ers zo graag helpen?
Een HSP-er is een Hoog Sensitieve Persoon, of iemand die hooggevoelig is.
HSP-ers willen graag helpen en deze behoefte beïnvloedt hun leven en welzijn. Om HSP-ers te helpen hiermee om te gaan heb ik dit artikel geschreven.
HSP-ers willen graag helpen omdat helpen een gevoel van bestaansrecht geeft. Als je helpt heb je het gevoel nodig te zijn. Wanneer je de ander helpt en hij /zij is daar blij mee dan kun je daar zelf ook blij van worden. Het helpen kan zich ook uiten door heel hard te werken, in de hoop dat je complimentjes krijgt, zodat je trots kunt zijn op je zelf. Er zijn ook genoeg HSP-ers die helpen maar daarin geen complimentjes krijgen of een gevoel van dankbaarheid ervaren. Veel HSP-ers hopen onbewust dat zij zelf ook worden geholpen als zij anderen helpen. Vaak worden zij daarin teleurgesteld omdat een niet HSP-er de hulpsignalen niet ziet of herkent. Toch blijven ze helpen. Als je helpt voel je je nuttig en als je bezig bent hoef je niet aan je zelf te denken.
Een HSP-er voelt heel goed aan waar de ander behoefte aan heeft. De ander is vaak een niet-HSP’er en voelt vaak niet aan wat je nodig hebt. Je zult zelf duidelijk moeten aangeven wat je nodig hebt.
Bijv Je bent samen aan het fietsen. Tijdens de fietstocht zeg je “ik heb honger”. Je verwacht dat de ander zal zeggen “zullen we dan zo een eetpauze inlassen”. De kans is groot dat de ander gewoon doorfietst omdat hij of zij geen honger heeft. Als je zegt: Ik wil nu stoppen want ik heb iets te eten nodig. Je geeft dan duidelijk je behoefte aan.
HSP-ers hebben vaak niet alleen een zorgende rol in het gezin maar ook naar de eigen ouders. Ook zitten veel HSP-ers in verzorgende beroepen. De zorgende rol kan zich in elke beroepssector of in elke functie uiten. In een financiële sector kun je ook een zorgende taak op je nemen. Bijvoorbeeld door je bezig te houden met andere collega ’s, of ze het wel naar hun zin hebben of door je bezig te houden met de randvoorwaarden van het werk. Vaak zijn HSP-er’s daarin perfectionisten en zien altijd iets dat beter kan.
Een HSP-er heeft door zijn gave vaak overzicht van de situatie, een helicopter view. Hij kan als een helikopter boven de organisatie vliegen en zien wat er nodig is. Vaak vinden collega’s of een partner de HSP-er veel te zorgelijk en overtrokken. In dat geval wordt de HSP-er niet bevestigd in wat hij of zij ziet. De HSP-er wil voorkomen dat het fout gaat, hij is perfectionistisch en gaat vervolgens alles zelf doen. Dit heeft tot gevolg hij of zij veel te hard werkt en ’s avonds uitgeput op de bank zit. Deze moeheid is geen voldane moeheid, omdat de klus in zijn of haar eentje niet geklaard kan worden. Hierdoor is de klus niet af. De HSP-er ziet alle complicaties en dingen die fout gaan al voor zich. De HSP-er heeft vooruitziende blik en voelt zich daardoor verantwoordelijk.
Hij of zij heeft moeite om lijdzaam toe te zien hoe dingen fout lopen. De ervaring is helemaal traumatisch als hij of zij melding heeft gemaakt van bedreigingen of conflicten en hier niets mee gedaan wordt. Als vervolgens de bedreiging of het conflict realiteit is geworden voelt de HSP-er zich niet veilig meer en heeft geen vertrouwen meer in de werkomgeving. Door al het helpen vergeet de HSP te luisteren naar zijn eigen behoefte en is vaak helemaal over zijn of haar eigen grens gegaan. Het gevolg is burn-out of een vermoeidheid die niet zomaar is opgelost.
Door goed voor je zelf te zorgen. Positieve affirmatie: ik zorg goed voor mezelf.
In het vliegtuig wordt als instructie gegeven: Doe eerst zelf uw zuurstofmasker om en dan pas bij uw kind. Dit komt overeen met de uitspraak van de Surinaamse kraamverzorgster van mijn zus: Moeder eerst! Als je namelijk zelf niet goed functioneert, dan kun je een kind of een ander ook niet goed helpen.
- De cursus ontmoeting met je engel.
De cursus geeft je inzicht en leert je naar je eigen grenzen te luisteren. Je ervaart hoe je hulp van het universum of de engelen kunt aanvragen en hoe je daar op kunt vertrouwen.