Menu Sluiten

Waarom koolhydraten weglaten ongezond is?

Koolhydraten zitten in graan, aardappels, tarwe en in vele producten. De meeste diëten die zijn ontwikkeld, zijn er opgebaseerd om de koolhydraten eruit te laten. In plaats daarvan wordt een verhoogde hoeveelheid eiwitten gebruikt in de vorm van vlees eieren en zuivel. Mensen die dit dieet lang of vaak volgen hebben een verhoogde kans hebben op tanden die los zitten, vermoeidheid, gewrichtsklachten en osteoporose, haaruitval.  Bij het weglaten van koolhydraten heb je een grotere kans op een vertraagde schildklierwerking, met als gevolg klachten zoals slaapproblemen, vermoeidheid, problemen met de bloeddruk, vochtzakjes achter de ogen. meer info over trage schildklier. Koolhydraten hebben we nodig om de juiste bouwstoffen in ons lichaam te vormen. Er is wel verschil tussen geraffineerde koolhydraten en in onbewerkte koolhydraten.

Geraffineerde koolhydraten in de vorm van wit meel, en koekjes en suiker, zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel in het bloed stijgt. Wanneer de bloedsuikerspiegel te vaak stijgt worden de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline. De hoeveelheid suiker wordt omgezet in vet. Suiker wordt normaal opgeslagen in de vorm van glycogeen in de lever en de spieren.
Volgens de Chinese voedingsleer put de geraffineerde voeding de milt uit. De milt kan zijn transport en transformatie functie van voedsel niet goed meer uitvoeren. Je kunt dan last krijgen van overgewicht, vermoeidheid, opgeblazen gevoel en problemen met de ontlasting.

Volwaardige voeding kan je helpen om het lichaam weer in balans te krijgen. Volwaardige voeding is onbewerkte voeding, zoals verse groenten en fruit, vlees, gedroogde peulvruchten en granen. Onbewerkte koolhydraten zoals aardappelen, rijst, gierst, granen haver, spelt en tarwe en noten en zaden,  maken onderdeel van de voeding uit.

Geplaatst in Blog, Chinese kruiden, Voedingsadvies