Menu Sluiten

Vrijdag 21 juni de dag van de Zonnewende, meditatie en yoga avond

Meditatie yoga

De zonnewende is de langste dag van het jaar en de kortste nacht. Deze dag is vastgesteld omdat op deze dag de kortste schaduw is te meten. Daarna worden de schaduwen weer langer. Daarom wordt deze dag de Zonnewende genoemd. De langste dag is het maximum van yang. Wij ervaren dan het maximum van zonlicht. Dit betekent dat dit de langste dag is, waarbij het pas tegen 23.00 in de avond donker wordt. Dit kan nog gevolg hebben dat mensen die niet over voldoende yin beschikken bijvoorbeeld in de overgang zitten of vermoeid of gestressed zijn of te veel naar buiten gericht zijn, niet goed kunnen slapen en slecht kunnen ontspannen. Je kunt hierdoor heel onrustig van worden en slecht focussen. Alcohol is yang en verstoort de nachtrust en verergert de onrust. Meditatie en yoga zijn yinne activiteiten die je tot rust en ontspanning brengen. 

Volgens de Chinese filosofie is het de kunst van het leven om in balans te komen met het aardse leven. De aarde wordt vertegenwoordigd door yin en yang symbool.  Het yin yang symbool vertegenwoordigt alle tegenstellingen. Zonder donker ervaar je geen licht. Als je goed verbonden bent met de energie van de aarde en de hemel kun je met de stroom van het leven meegaan. Dan gaat het leven vanzelf zonder te veel twijfel. Je kunt dan handelen vanuit een innerlijk weten. Tai ji, meditatie, voedingsleer, en de Tao en erover lezen helpen hierbij je weg te vinden. Het yin yang symboliseert de principes van tegenstellingen op aarde. Er is geen licht zonder donker. Geen blijdschap zonder verdriet.

Je kunt het yin yang ook als een bergrug zien. Het donkere gedeelte Yin is de schaduwzijde van de berg, bijvoorbeeld de Franse Pyreneeën. Deze is groen en vochtig met veel regen. Het lichte gedeelte yang is de zonzijde van de Pyreneeën, waar veel zon en droogte is. Alleen het yin yang symbool is niet statische. Het is bewegelijk, zoals de zon beweegt rond de aarde. Morgen vrijdag 21 juni 2019 is het de langste dag van het jaar. De zon staat lood recht boven Nederland. Aan de andere kant in Australie is het nu winter.

De zon zorgt voor onze voeding. Zonne energie is de energie voor bladgroenkorrels van planten. Hier vindt koolstofassimilatie plaats waardoor de plant kan groeien. Mensen hebben ook zonlicht nodig. Rode bloedcellen komen wat betreft bouw overeen met bladgroenkorrels. Rode bloedcellen zorgen voor voldoende B12 en Vitmanine D. Zonlicht zorgt ervoor dat we ons vitaal en energiek voelen.

Door de angst voor huidkanker zijn er veel mensen die zich niet aan de zon durven blootstellen. In het voorjaar en begin van de zomer kun je gerust een half uur zonnen zonder zonnebrandcrème. Mannen met kale hoofden en oren die niet bedekt zijn en veel buiten zijn doen er goed om deze gezichtsdelen dagelijks in te smeren. Te veel zon is voor de huid op latere leeftijd niet goed.

Wij hebben zonlicht nodig. Mensen die regelmatig rond het middaguur wandelen hebben minder kans op depressie. Het zonlicht stimuleert de aanmaak van melatonine. Hierdoor heb je als je cyclus van de zon volgt een beter slaapritme. Melatonie beïnvloedt indirect de aanmaak van het hormoon serotonine. Als dit hormoon voldoende is aangemaakt voelen we ons blijer. Het is daarom van belang dat je je ogen niet afschermt met een zonnebril want via je ogen wordt de aanmaak van melatonine geactiveerd. Te veel zon is ook niet goed, dat kan hoofdpijn geven, maar het gaat om de balans vinden.

De zonnewende is ook een moment van bezinning. De zomer is een periode om je batterij op te laden. De zon helpt om tot rust te komen en je lichaam de kans te geven om krachtig te worden door veel buiten te zijn, te bewegen, bergwandelen of fietsen. Door de zon en verse voeding en ontspanning voed je je lichaam. Het is goed om een vakantie in de zomer te plannen. Wij zijn een werkend volk wat door onze 24 uur maatschappij ervoor zorgt dat we door blijven gaan met werken. Het is belangrijk om de juiste balans tussen inspanning en ontspanning te vinden. Zonlicht helpt uitstekend voor ontspanning. De zomer is een periode om op te laden zodat we goede energie en juiste de stemming hebben om de herfst en de winter te kunnen weerstaan.

Midzomeravond meditatie en Yoga is een feestelijke bijeenkomst om de zonnewende te vieren.
We doen dit met yoga, meditatie en een gezellige afterparty.

Geplaatst in Blog