Menu Sluiten

Vitamine B12 en Vitamine D te kort. Wat zegt de Chinese Geneeskunde daarover?

Binnen de reguliere wetenschap

Vitamine B 12 staat regulier bekend als belangrijke bouwsteen bij de vorming van rode bloedcellen. Vitamine B12 wordt gebonden aan de intrinsieke factor in de maag. Het complex van B12 wordt opgenomen in de terminale ileum (einde dunne darm). Een tekort aan B12 kan ontstaan door te weinig maagzuur productie of een verstoring van de bacteriële darmflora. Maar kan ook ontstaan door te weinig Vitamine B12 in de voeding. Een te kort aan vitamine B12 heeft tot gevolg dat er onvoldoende rode bloedcellen aangemaakt kunnen worden.

Vitamine D staat regulier bekend dat het zorgt voor de opname van Calcium  in de darmen. Calcium is belangrijke bouwsteen bij botvorming. Calcium is ook belangrijk bij spiercontractie en voor de functionering van het zenuwstelsel. Een tekort aan Calcium geeft spierkrampen en angsten en depressieve gevoelens.

Als Vitamine B12 en Vitamine D te kort in het lichaam zijn geeft dat symptomen die binnen de Chinese Geneeskunde vallen onder de diagnose bloedleegte. Bloedleegte wil zeggen dat het bloed niet krachtig genoeg is om zijn voedende functie goed uit te voeren.

 • Slecht geheugen
 • Lichte depressie of angstig
 • Duizeligheid
 • Afbrokkelende nagels
 • Droog haar
 • Droge ogen of waterige ogen in de wind
 • Spierkrampen en tics
 • Rusteloze benen
 • Bleke huid
 • Weinig menstruatiebloed, verkorte cyclus
 • Hoofdpijn met name drukkende hoofdpijn op de kruin
 • Slapeloosheid

Vitamine B12 zit voornamelijk in vlees. Het is goed om soep te maken van mergpijpje. Je krijgt dan Oma´s soep. Verder kun je B12 aanvullen door kippensoep te trekken van de botten. Bij voorkeur biologisch vlees omdat deze dieren de juiste voeding hebben gekregen om zelf hun bouwstoffen te kunnen opbouwen en  deze voeding het minst vervuild is. Het eten van kippenlevertjes en suddervlees is heel opbouwend.  Bloed wordt volgens de Chinese geneeskunde opgebouwd door de milt. De milt versterk je door het eten van soepen en gekookte maaltijden. Gekookt voedsel is voor verteerd en gemakkelijker op te nemen door de darmen.  Granen als Quinoa en gierst en Zilvervlies rijst is zeer goed voedend voor de milt en dus ook bloed.

Bloedleegte kun je aanvullen door het eten van groenten en fruit. Met name groene bladgroenten zoals spinzie en andijvie artichoke bladeren en rode vruchten en groenten zoals  bietjes, frambozen, zwarte en bruine, aduki bonen, dadels, sesamzaad en wortels. Daarbij is het belangrijk dat er geen zuivel zoals kaas aan de maaltijd wordt toegvoegd.

Vitamine D kan ons lichaam produceren onder invloed van zonlicht. Daarom is het belangrijk om voldoende in de buitenlucht te zijn.

Door de juiste voeding en door genoeg in de buitenlucht te zijn kunnen we ons zelf een stuk prettiger voelen. Mensen die een verstoorde stofwisseling hebben zoals diabetes of prikkelbare darm zullen ondanks de juiste voeding de stoffen minder goed opnemen. Acupunctuur en Chinese kruiden kan deze vicieuze cirkel doorbreken.

Afgelopen zaterdag was de workshop voeding. Daarin is dit onderwerp en ander thema s uitgebreid aan de orde gekomen. De deelnemers kregen een boekje met achter grond informatie en een persoonlijk voedingsadvies gebaseerd op de tong en pols diagnose.

De workshop de kracht van de juiste voeding

Geplaatst in Blog, Chinese kruiden, Klachten, Voedingsadvies