Menu Sluiten

Stress op het werk

Stress op het werk komt steeds meer voor. Uit onderzoek  van het NRC door Alex van de Hulst blijkt dat stress van het werk door een kwart van de respondenten mee naar huis wordt genomen.  Stress op het werk ontstaat als mensen het gevoel krijgen niet meer aan de verwachtingen van de werkgever te kunnen voldoen.

Er ontstaat een gevoel van falen, onder druk staan en onrust.  Door de grote werkdruk krijgen werknemers de angst om fouten te maken.  Verder kan er door de crisis bezuinigd worden op het personeel. Dus de angst om haar of zijn baan te verliezen speelt een belangrijke factor in het ervaren van stress. Hierdoor ontstaat er meer spanning tussen het personeel onderling en tussen het personeel en het management. Voor de crisis ging de directie zorgvuldiger met personeel om, want om zo n goede werknemer terug te krijgen was niet makkelijk. Maar nu door toename van werkeloosheid, zijn er in de plaats van jou, goedkoper en ander personeel te krijgen. Dat laatste is vaak een misvatting van de directie. Het duurt een tijd om goed ingewerkt personeel te hebben. En ze onderschatten vaak wat het huidige personeel allemaal doet.

Maar wat ik in mijn praktijk zie, is dat er werknemers last hebben van reorganisaties van bedrijven waarbij ontslagen gaan vallen. Vaak werken mensen al 120 % en door de angst voor ontslag gaan ze nog harder werken. Het gevolg is frustratie en uitputting. Stress kan ook ontstaan als er personeel uitvalt, deze vanwege bezuinigingen niet worden  aangevuld. Hierdoor wordt de werkdruk ook groter. Mensen gaan zich opgejaagd voelen, raken vol in het hoofd.  En door langdurig achter het computerscherm zitten ontstaan er klachten als RSI of frozen shoulder en andere nek en schouderklachten. In het weekend en in vrije tijd speelt het werk door het hoofd en kunnen mensen niet goed ontspannen.

Wat kan Chinese geneeskunde hierin betekenen.

 • De acupunctuur of massage helpt het lichaam te ontspannen, waardoor ook de geest rustiger wordt. Hoofdpijn, nek en schouderpijn kan door acupunctuur worden opgelost.
 • Als het lichaam na langdurig hard werken is uitgeput en vermoeid, kunnen Chinese kruiden de energie van het lichaam weer extra aanvullen.
 • Een stressvolle omgeving krijgen mensen weinig complimenten en daalt het zelfvertrouwen. Door mijn begeleiding krijgen mensen kun zelfvertrouwen weer terug en leren ze omgaan met stress.
 • Verder kijken we samen naar de life style :
  1. Koffie verminderen
  2. Alcohol verminderen
  3. Regelmatig sporten
  4. Stretch oefening voor de schouder en nek meegeven
  5. wandelen in de natuur

meer info over stress

Geplaatst in Acupunctuur, Blog, Klachten, Tuina Massage