Menu Sluiten

Quinoa Salade

Quinoa is een graan uit Mexico. Het is een onbewerkt pseudo-graan*, net als rijst, heel voedzaam. Quinoa bevat calcium, ijzer, fosfor en Vitamnie E en B. Quinoa is in vergeleken met andere granen rijker aan vitamine en mineralen. Het bevat geen gluten waardoor het geschikt is bij een glutenvrij dieet. Quinoa heeft een hoge glycemische index. Dat zorgt er voor dat je suikerspiegel constant blijft en dat je niet snel honger hebt. 

* Quinoa behoort tot de ganzevoet familie en niet tot de grassen zoals de andere granen.

De Quinoa salade heb ik gemaakt voor de workshop kracht van de juiste voeding. de deelnemers wilden graag het recept hebben, en ze konden proeven dat de salade opbouwende energie heeft. Ik heb de salade gemaakt met biologische groente. Het recept staat niet in het informatieboekje van de cursus en daarom deel ik het op deze manier met jullie.

Benodigdheden

  • 200 gr Quinoa
  • 1 courgette, in stukjes gesneden
  • 1 ui
  • basilicum en oregano
  • olijfolie
  • 4 stengels bleekselderij
  • halve komkommer in stukjes
  • 5 radijsjes
  • verse bieslook
  • 1 sinaasappel
  • 1 handvol cashewnoten.

Kook de Quinoa 10 minuten in water met een beetje zout. Zorg ervoor dat de Quinoa
2 vingerkootjes onder water staat. Laat de Quinoa met de deksel dicht na wellen, zodat de zaadjes opengaan.
Bak ondertussen de gefruite ui met de courgette in olijfolie en voeg de oregano en basilicum toe.
Snijd de bleekselderij in stukje en kook deze 5 a 10 min in water.
Was de radijs en de komkommer snijd deze in stukjes.
Als de Quinoa is afgekoeld, is deze mooi los en niet plakkerig. Hier voeg je de gebakken courgette en ui, de gesneden radijs en komkommer, bleekselderij, geknipte bieslook aan toe. Je perst een beetje sinaasappelsap over de salade en snijd de rest sinaasappel in stukjes en voegt deze toe. De cashewnoten maak je iets kleiner en roer je door de salade.
Je kunt altijd variëren met olijven, tomaten of vis. Deze zijn lekker om toe te voegen.

Geplaatst in Blog, Voedingsadvies