Menu Sluiten

Opvliegers door de overgang of is er meer aan de hand?

opvliegers

Deze maand kwam een vrouwelijke cliënt op consult vanwege haar opvliegers, wisselende stemmingen en andere overgangsklachten zoals: slapeloosheid, hoofdpijn en nachtzweten. Precies een jaar geleden was ze ook behandeld voor haar klachten met Chinese kruiden en acupunctuur maar nu zijn de klachten in mindere mate teruggekomen. Zelf had ze ervaren dat haar klachten verdwenen als ze mergpijpjes bouillon (of beter bekend als oma s soep) gebruikte.. Veel overgangsklachten ontstaan namelijk volgens de Chinese diagnose bij nier yin  leegte en bloed leegte ( met andere woorden als de batterij laat staat). Mergpijpjessoep vult deze tekorten aan maar in dit geval riep de soep zelfs weerstand op.

Bij doorvragen  bleek dat ze sinds april darmklachten  heeft; vlokkerige ontlasting, last van pijnklachten in haar zij,  dat uitstraalt naar haar rug.  Vanwege haar hoge waardes in het bloedbezinksel zijn er in het ziekenhuis onderzoeken gedaan naar de oorzaak van haar klachten. In het ziekenhuis is diverticulitis vastgesteld. Dit is een ontsteking van divertikels, uitstulpingen van de darmwand. De divertikels stulpen naar buiten uit en ontstaan waar de darm een zwakke plek heeft. Deze uitstulpingen kunnen een voorspoedige voortbeweging van ontlasting in de darm verstoren. De ontlasting kan blijven hangen en ontsteking geven. Dit kan pijnklachten veroorzaken en obstipatie of dunne vlokkerige ontlasting. Het ziekenhuis adviseerde rust en gaf geen medicatie.

Doorvragende bleek ze geen zout te gebruiken in haar eten omdat haar man 3 jaar geleden hoge bloeddruk had. In plaats daarvan is ze veel scherpe kruiden gaan gebruiken zoals peper, paprika, sambal en chilipoeder.

rode pepers
rode pepers

Het nachtzweten en ’s nachts wakker worden is niet alleen een gevolg van de warme zomerse temperaturen (hitte) maar kan ook worden verklaard door het gebruik van de scherpe kruiden.  Het gebruik van scherpe kruiden verergert ook de ontsteking en pijnklachten van haar darmen. Een ontsteking is hitte en dit verklaart ook haar weerstand tegen de vleesbouillon. Vleesbouillon geeft als deze niet goed wordt verteerd namelijk hitte. Nu haar man geen last meer heeft van hoge bloeddruk heb ik haar geadviseerd om weer een klein beetje zout te gebruiken bij het koken en geen scherpe kruiden als peper, rode pepers, rode puntpaprika en chilipoeder meer te gebruiken. Ook heb ik haar geadviseerd om veel gekookte groente te gebruiken en fruit zoals sinaasappels, appels en mango,s en perziken nectarines te eten

Ik heb haar behandeld met acupunctuur en Chinese kruiden met daarin kruiden die “de Chinese antibiotica” worden genoemd voorgeschreven. Rust en het vermijden van peper, rode hete paprika’s en chilipoeder en sambal  in haar voeding zullen haar klachten snel doen verminderen.

meer info overgangsklachten

Geplaatst in Acupunctuur, Blog, Chinese kruiden, Klachten