Menu Sluiten

oefening voor nek-en schouderklachten

nek-en schouderklachten

Oefening voor nek-en schouderklachten is belangrijk voor vermindering van de pijn. In mijn praktijk merk ik dat veel van mijn cliënten nek -en schouderklachten hebben. Het is vaak een zeurende pijn, die vermoeiend is. De nek-schouderklachten geven een beperking in bewegingsvrijheid, zoals het hoofd niet goed naar links of rechts kunnen draaien of de armen niet goed omhoog kunnen tillen.  Nek- schouderklachten kunnen ontstaan door artrose, na een val, slijmbeursontsteking of frozen shoulder en eenzijdige belasting. Acupunctuur en massage is een effectieve behandeling voor nek-en schouderklachten. In de praktijk heb ik ervaren dat cliënten die zelf oefeningen doen voor de pijnlijke schouders sneller verbetering ervaren, dan mensen die niet bewegen. Daarom heb ik een filmpje gemaakt met oefeningen voor nek- en schouderklachten.

Waardoor schouderklachten?

  • Voorovergebogen houding: Veel mensen hebben een verkeerde houding tijdens werk en privé als ze naar het scherm kijken. Veel mensen werken nog  thuis en het beeldscherm staat  niet goed op ooghoogte. Privé gebruiken mensen de mobiele telefoon om beeld te bellen met ouders, yoga via zoom bijeenkomsten. Ook dan is het hoofd voorover gebogen. Te lang in deze voorovergebogen houding geeft nek-en schouderklachten. 
  • Weinig beweging; de sportscholen zijn nog dicht
  • Eenzijdig bewegen; alleen wandelen, of hardlopen
  • Onderliggende klachten; rugklachten, jicht, artrose, slaapproblemen, maag-en darmklachten
  • Stress; thuiswerken terwijl je kinderen om je heen zijn, of servicebellen voor je bedrijf in de keuken van je moeder geeft stress. Je baas wilt dat je weer op kantoor wilt werken, maar je het diabetes en valt onder de risicogroep wat doe je?
  • Angst en onzekerheid; Coronatijd geeft veel angst en onzekerheid. In het begin was er veel angst omdat we niet wisten hoe het virus zich zou ontwikkelen. Ook nu is het een onzekere tijd door de steeds veranderende maatregelen. Deze maatregelen geven veel onzekerheid en vragen: Mag je kind met een verkoudheid naar school en mag ik wel thuis lesgeven als mijn zoon verkouden is. In de zorg moet je werken ook als je verkouden bent, ben ik wel verkouden of ben ik allergisch of moet ik me laten testen? Mag ik wel of niet naar mijn examen als ik verkouden ben en ik ben getest en ik heb geen Corona? Angst en onzekerheid geeft een reflex dat we een voorovergebogen houding hebben. De spanning in ons systeem uit zich in onze lichaamshouding.

Oefening voor nek-en schouderklachten?

Deze oefeningen heb ik opgenomen omdat bewegen belangrijk is om van de pijnlijke nek-en schouderklachten af te komen. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de bevinding dat bewegen belangrijk is bij nek en schouderklachten. Mochten deze oefeningen niet voldoende zijn dan zijn acupunctuur- en massage behandeling effectief in het behandelen van nek- en schouderklachten.

Geplaatst in Blog