Menu Sluiten

Melk de troebele motor!

alternatieve voor melk

Melk de witte motor is een reklame van de jaren 70.  De reklame is ontstaan doordat we een melkoverschot hadden. De reklame is zo indringend dat de meeste Nederlanders geloven dat we 2 glazen melk per dag moeten drinken. Met melk op zich is niets mis mee, mits je in balans bent, maar melk heeft ons lichaam niet nodig. Uit cijfers blijkt dat 45% van de Nederlanders overgewicht heeft, dat het aantal mensen met glutenintolerantie of voedsel allergie toeneemt en dat het aantal mensen verslaafd aan een neusspray ook niet uit te sluiten is. Ook het aantal mensen met chronische verkoudheid of sinusitis en astmatisch klachten neemt toe. Hieruit kun je afleiden dat veel mensen niet in balans zijn, waardoor het beter voor deze groep is om melk te vermijden.

Als je een krachtig maag milt systeem hebt kun je helder denken. In onze maatschappij wordt een groot beroep gedaan op onze mentale vermogens waardoor het maag milt systeem wordt uitgeput. Hierdoor krijg je klachten als watterig hoofd en piekeren. Maar dit heeft ook gevolg op onze stofwisseling. Als het maag milt systeem is verzwakt krijgen we een verstoorde stofwisseling. Veel mensen hebben last van een verzwakte milt, en deze heeft juist behoefte aan warmte, zoals warm eten en soepen. Melk heeft een verkoelende werking op ons stofwisselingssysteem. Ook als je de melk verwarmt.  Suiker en melkproducten hebben eveneens een vochtig en slijmvormende werking. Door regelmatig gebruik hiervan ontstaat waterophoping, vet en een zwaar gevoel in de ledematen en overgewicht. Ook puistjes kunnen hier het gevolg van zijn. Mensen met astma of chronische bronchitis hebben last van de slijmvorming van melk, die zijn troebele weerslag heeft op de luchtwegen. Door een uitbalans geraakt maag milt systeem  hebben veel mensen zin in zoet. Mensen krijgen hun suikerspiegel niet op orde en kunnen dan last krijgen van hypoglykemie of diabetis.

Voeding zonder zuivel zoals melk, kaas, yoghurt, vla en ijs geeft een zuivere stofwisseling, waardoor je energie opbouwt en geen last van vermoeidheid hebt.

 

alternatieve voor melk
alternatieve voor melk

​Rijste melk of cocosmelk om af en toe te gebruiken in avond eten of sausje of een keer in een pap. Soja melk is zo bewerkt en heeft net als melk een koude kwaliteit. Deze is dus af te raden. Haver kun je aanmaken met water en geeft ook een pap. Maar de bedoeling is om je eetgewoontes aan te passen zodat je niet naar een vervanger zoekt. Als je bang bent, voor een tekort aan calcium kun je in onderstaande tabel zien, dat als je gevarieerd eet, calcium van zelf binnen krijgt.

Calcium meer dan 50 mg per 100 gr

 

amandelen

mg     252

amarant

250

Rauwe bieslook

129

Witte bonen

105

Groene kool

160

Hazelnoot

225

Karper

52

koolrabi

68

Rauwe paardebloemblaadjes

173

paranoten

130

Quinoa

114

Sardientjes op blik

354

sojabonen

260

walnoten

87

Geplaatst in Blog, Klachten, Voedingsadvies