Menu Sluiten

Lucas Derks, seksueel misbruik in sociaal perspectief

Op het symposium van seksueel misbruik heeft Lucas Derks een lezing gegeven over seksueel misbruik in sociaal panorama. In het sociaal panorama stel je je zelf voor in de ruimte t.o.v. de dader. Het sociaal panorama verwijst naar het sociale deel van het model van de werkelijkheid. Vanuit dit perspectief deed Lucas Derks tijdens zijn lezing oefeningen met ons. De lezing was erg inspirerend, niet alleen door zijn verhalen gebaseerd op jaren lange ervaring als therapeut, maar ook vanwege zijn mooie tekeningen. Lucas Derks is niet alleen psycholoog en NLP deskundige, maar vooral ook kunstenaar.

Tijdens de lezing vertelde Lucas Derks dat als iemand misbruikt is of een ander trauma heeft meegemaakt hij een afdruk van de dader in zijn systeem heeft. Dit wordt ook wel personifaction of Mr. Bad genoemd. De afdruk werkt door op neurologische, lichamelijk en emotioneel niveau. Ondanks het feit dat de dader niet aanwezig is, kan praten over de dader emoties geven als boosheid en verdriet. Dit komt doordat de afdruk van de dader, oftewel Mr. Bad in je systeem aanwezig is.

  1. Doe je ogen dicht en kies je eigen Mr Bad. (Je hoeft niet misbruikt te zijn om een Mr Bad te kennen.)
  2. Kun je Mr Bad een plaats geven? In mijn geval stond hij schuin voor me. Dat betekent dat hij nog niet tot de verleden tijd hoort en nog steeds invloed heeft op mijn dagelijks leven.
  3. Kun je hem verschuiven? En kun je hem een kopje kleiner maken?. Ik vond het wel grappig om hem kleiner te maken. Sommige deelnemers lukte het niet.
  4. Welke eigenschappen heeft hij niet? Kun je hem deze geven?
  5. Kun je hem vergeven? Ik kon hem wel vergeven omdat ik weet dat hij geen onvoorwaardelijke liefde heeft gehad. Er zijn periodes geweest dat ik hem niet kon vergeven en dat ik hem niet mijn spirituele liefde kon geven.
  6. Het zwarte gat zijn de positieve eigenschappen die je bij de personificatie mist. De dader staat niet in verbinding met die eigenschappen. Als je deze eigenschappen zoals respect en liefde kan oproepen en deze in het zwarte gat kunt plaatsen help je het zwarte gat te dichten. Als het zwarte gat dicht is lost de personificatie op.
  7. De blokkade van emoties lost niet altijd even snel op. Je kunt in gedachten wraak nemen op de dader. Als de onderdrukte agressie naar buiten komt, is het soms wel mogelijk om te praten over de dader en welke eigenschappen hij mist.
  8. Vraag je zelf af wanneer jij zelf die eigenschappen als respect en liefde of mededogen goed hebt gekend. Welke kleur licht past bij deze eigenschap.
  9. Je kunt dit licht naar de dader sturen. Geef aan of het genoeg is of er nog iets mist.
  10. Is er iets verandert in de plek van de dader. Ik merkte dat de dader oploste en geen invloed meer heeft op mijn systeem.
personificatie van Mr Bad

Binnen mijn werk als acupuncturist maak ik o.a. ook gebruik van dit soort technieken. Veel mensen met lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, spasme, hoofd-, rugpijn en andere onverklaarbare pijnklachten,  huidklachten en maagdarm klachten, realiseren zich niet dat deze klachten een relatie kunnen hebben met hun Mr. Bad. Veel trauma’s zijn in het lichaam opgeslagen en kunnen pijn in het lichaam geven. Door middel van acupunctuur en of massage, komen trauma ’s op lichamelijk niveau vrij. De laatste jaren heb ik bijscholingen gevolgd over seksueel misbruik en heb ik veel ervaring opgedaan in mijn werk, waardoor ik mensen het vertrouwen heb gegeven om  over hun diepste pijn te praten. Ik ondersteun hen om zich zelf te bevrijden van Mr Bad. Met als gevolg dat de lichamelijke klachten verdwijnen en zij zich veel prettiger voelen.

Licht naar de dader sturen
Geplaatst in Acupunctuur, Blog, Klachten, Tuina Massage