Menu Sluiten

Lente Detox: Vitaliseer je lever met natuurlijke reiniging en voeding

je lichaam ontgiften

De lente hangt in de lucht, en met de zonnige dagen die we al hebben mogen koesteren, voelen we de natuur ontwaken. Precies zoals ons lichaam zich voorbereidt op een nieuwe cyclus van vernieuwing. Dit is de ideale tijd om je lever te zuiveren, het orgaan dat stil en onopvallend het zware werk doet om jou gezond en vitaal te houden. Je lever kan makkelijk overbelast raken door voeding met kunstmatige suikers en vetten, maar ook door medicijnen en alcohol. Zelfs alledaagse producten zoals schoonmaakmiddelen, haarverf, nagellak, en geurige cosmetica kunnen schadelijk zijn. Emoties als boosheid en frustratie kunnen ook een impact hebben, resulterend in een trage leverfunctie en diverse klachten geven, variërend van hooikoorts tot slapeloosheid, voorjaarsmoeheid, depressie, hoge bloeddruk, prikkelbare darm syndroom, overgewicht en huidklachten. In dit blog zal ik je begeleiden met eeuwenoude wijsheden en praktische stappen om je lever te revitaliseren. Zodat ook jij Pasen met een opgeruimd lichaam en geest kunt beginnen.

Lente Detox: Vitaliseer je lever met natuurlijke reiniging en voeding

Waarom leverreiniging in de lente de meeste kans van slagen heeft

De lente is een tijd van groei en vernieuwing, niet alleen voor de natuur, maar ook voor ons lichaam. Het is de perfecte tijd om de lever te detoxen, omdat deze dan actief afvalstoffen verwerkt. Een dieet arm aan koolhydraten is niet geschikt; in plaats daarvan zijn natuurlijke suikers uit fruit en groenten essentieel. Anthony Williams heeft hierover geschreven in zijn boek ‘Liver Rescue’, waar hij verbanden legt die naadloos aansluiten bij de principes van de Chinese geneeskunde. (zijn site kun je ook in het Nederlands lezen)

Functies van de lever

De lever is een multifunctioneel orgaan, verantwoordelijk voor het verwerken van vetten, het beschermen van de alvleesklier, het opslaan van glucose en glycogeen, het opslaan van vitamines en mineralen, het controleren en filteren van bloed, en het onschadelijk maken van schadelijke stoffen. Het is een essentieel onderdeel van je immuunsysteem.

Leverreiniging en spirituele verbinding

Een gereinigde lever kan bijdragen aan een sterkere spirituele connectie. In onze huidige wereld, waar angst en onzekerheid overheersen, kan een zuiver lichaam helpen om beter af te stemmen op de hemelse energie en innerlijke gidsen. Mensen die worstelen met oorsuizen kunnen dit soms verbeteren door opnieuw af te stemmen op deze positieve energieën.

Waarom het doorbreken van gewoonten zo moeilijk is

Detoxen brengt vaak verborgen emoties naar de oppervlakte. Veel voedingsmiddelen, zoals zuivel en suiker, kunnen verslavend zijn en emoties dempen. Het doorbreken van deze gewoonten vereist het onder ogen komen van deze onderdrukte gevoelens, wat soms ondersteuning van een professional zoals een acupuncturist of een aura-chakra specialist vereist.

Op weg naar een gezonde levensstijl

Het doel van leverreiniging is niet alleen het verwijderen van toxines, maar ook het promoten van langdurige gezondheid en welzijn. Een gebalanceerde aanpak, inclusief een zuiver dieet en voldoende beweging, kan leiden tot een sterker lichaam en een heldere geest. In het volgende blog: het reinigingsregime voor een gezonde lever, stapsgewijs naar vitaliteit kun je gelijk praktisch aan de slag.

reinigen van de lever

Krachtige voeding en kruidensupplementen ter ondersteuning van je lever

Voor de levergezondheid zijn zuurstofrijk water, natuurlijke suikers uit fruit en groenten, en mineralen onmisbaar. Glucose, samen met essentiële vitaminen, mineralen, en antioxidanten, dienen als belangrijke energiebronnen. Stress en toxines kunnen de lever belasten, terwijl natuurlijke suikers helpen met verkoeling en functionaliteit.

Voedingsbronnen voor een sterke lever omvatten aardappelen, die essentiële aminozuren en glucose leveren, en abrikozen, rijk aan vitamine A en antioxidanten. Ahornsiroop bevordert hydratatie, terwijl waterrijk fruit zoals ananas en appels belangrijk zijn voor het vochtgehalte. Andere voedingsmiddelen zoals artisjokken, asperges, aubergine, bananen, diverse bladgroenten, knoflook, kokosnoot, komkommers, koriander en verse kurkuma bieden antioxidanten voor ondersteuning. Rauwe honing, citrusvruchten, en bladgroenten zijn eveneens cruciaal voor detox.

Een gezonde lever behoud je door het vermijden van suiker en alcohol, en door te kiezen voor gezonde vetten zoals roomboter en olijfolie. Start de dag met het hydrateren van de lever, bijvoorbeeld met citroenwater, en consumeer voedingsrijke maaltijden. Een biologisch en onbewerkt dieet bevordert de levergezondheid

kruiden voor een gezonde lever

Om de lever te ondersteunen, kunnen geneeskrachtige kruiden zoals brandnetelblad, cichoreiwortel, geelwortel, ashwagandha, citroenmelisse, en curcumine ingezet worden,

belangrijke supplementen ter ondersteuning van de lever

Supplementen als Co-enzym Q10, glutathion, L-lysine, magnesiumglycinaat, melatonine, NAC, selenium, spirulina, en vitamines B12, C, en D3, plus mineralen zoals jodium en zink. Een voedingsrijk dieet vol groenten, fruit, en kruiden, verrijkt met voedingsstoffen uit aardappelen, abrikozen, en artisjokken, en de therapeutische werking van kruiden als mariadistel en supplementen als co-enzym Q10 en magnesiumglycinaat, bevordert een gezonde leverfunctie.

Waarom je giftige stoffen voor je lever beter kunt vermijden

Een overbelaste lever kan zijn werking als bescherming tegen ziekte verwekkers en je lichaam vitaal houden niet goed aan. De bekende klachten van een overbelaste lever zijn o.a. voorjaarsmoeheid en hooikoorts. Andere klachten gekoppeld aan de lever zijn herpes, diabetes, huidklachten en andere auto-immuunziekten. Door te ontgiften kun je weer herstellen van je klachten.

Giftige stoffen die zich in de lever kunnen ophopen omvatten bekende boosdoeners zoals alcohol en medicijnen, maar ook minder bekende zoals petrochemische deeltjes uit uitlaatgassen, insecticiden, fluoride in tandpasta en chloor gebruikt in schoonmaakmiddelen. Ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën, en kunstmatige geuren uit producten zoals geurkaarsen, aftershave, parfums, en verzorgingsproducten zoals bodylotion, crème, sprays, zeep, shampoo, haarlak, haarkleurmiddelen, talkpoeder, zelfbruiner, wasmiddelen en chemische stoffen uit stomerijen kunnen ook belastend zijn.

Voedingsmiddelen die de lever kunnen belasten zijn onder andere aspartaam in light frisdranken, zuivelproducten en kaas die tot vetophoping in de lever kunnen leiden, en het immuunsysteem kunnen verzwakken door slijmvorming in de bloedvaten en levercellen. Hormonen in voedsel, vetrijk eten, cafeïne en buitensporig zoutgebruik kunnen de leverfunctie belemmeren, terwijl vetcellen geneigd zijn zout op te sluiten. Varkensvleesproducten en toxines in voedsel dragen bij aan de belasting.

Daarnaast kunnen medicijnen zoals antidepressiva, slaappillen, ontstekingsremmers, amfetaminen, statines, bloeddrukverlagers en hormonale medicijnen zoals de anticonceptiepil, steroïden, en het gebruik van alcohol en drugs de lever overbelasten. Zware en giftige metalen zoals kwik, lood, aluminium, koper, cadmium, barium, nikkel en arsenicum, samen met straling van mobiele telefoons en de effecten van langdurige stress, zoals overtollige adrenaline, vormen ook een risico. Zelfs regen is niet meer zo onschuldig als voorheen, gezien de toenemende milieuverontreiniging.

Geplaatst in Blog