Menu Sluiten

Jaloezie door de pil of een gestagneerde lever?

In het NRC van 3 september 2013 blijkt uit promotieonderzoek van Kelly Cobey, dat de pil vrouwen jaloerser maakt. Normaal gesproken voelen vrouwen zich extra jaloers in de korte periode rond de eisprong. Als ze de pil slikken zitten ze voortdurend op dat niveau. Zo kan pilgebruik ongemerkt invloed hebben op de relatie.

Kelly Cobey hoopt dat vrouwen bewuster kiezen voor de anticonceptiepil die ze gebruiken. Onderling verschillen de anticonceptiepillen echter in oestrogeengehalte en dat heeft invloed op de mate van jaloezie die pilgebruiksters ervaren. Vrouwen die een pil slikten met 30 tot 35 microgram oestrogeen blijken significant jaloerser dan vrouwen die een pil met 20 microgram oestrogeen slikten. De variatie van gehalte progesteron had daarop geen invloed.

Hoe meer oestrogeen hoe sterker de jaloezie ervaren
pilhoeveelheid oestrogeen
Qlaria1000 – 3000 µg
Zoely1500 µg
Microgynon50,3 of 20 µg
Ministat37,5 µg
Trigynon40-30 µg
Diane, Cilest, Modicon, Neocon Trinovum35 µg
Femodeen, Marvelon, Stediril, Yasmin30 µg
Lovette, Mercilon, Yaz20 µg
Cerazette0 µg

 

Vanuit Chinese geneeswijze is bekend dat het gebruik van de pil een lever stagnatie kan veroorzaken. Als de lever stagneert kan dat klachten geven als verhoogde jaloezie, maar ook prikkelbaarheid, geïrriteerdheid, wisselende stemmingen en depressie.  Op lichamelijk niveau uit zich het in behoefte aan chocolade of koffie, een zeurende pijn voor de menstruatie, witte vlekjes op de nagels en opgezette borsten en hoofdpijn.

Mocht je toch graag de pil blijven gebruiken en jaloezie of andere klachten hiervan ervaren dan kan acupunctuur je helpen om van deze klachten af te komen.

 

 

Geplaatst in Acupunctuur, Blog, Klachten