Menu Sluiten

Seksueel misbruik; Wat nu?

Via Twitter kwam ik contact met Ivonne Meeuwsen.  Ivonne Meeuwsen is ervaringsdekskundige en coach op het gebied van seksueel misbruik.  Zij heeft een boek geschreven:  Helen van seksueel misbruik. Ze beschrijft daarin haar ervaringen en haar weg om te helen van seksueel misbruik.  Het is geen zielig slachtoffer verhaal, maar een verhaal van overleven, over de pijn helen, over dwars door de hel gaan en er aan de andere kant weer uitkomen, sterker dan je was.  Het boek is goed ontvangen en is al op verschillende HBO opleidingen verplichte literatuur.

Afgelopen dinsdag 8 oktober heeft Ivonne Meeuwsen een symposium over seksueel misbruik georganiseerd.  En het symposium was de moeite waard. Er waren vele goede sprekers.

Een op de vijf meisjes in Nederland is voor haar 16e jaar  seksueel misbruikt en een op de elf jongens. Rapport ‘Seksuele gezondheid in Nederland 2011’van Rutgers WPF

Op het symposium Diagnostiek en hulpverlening bij seksueel misbruik, werd gesproken over ‘dark numbers’. Seksueel misbruik is nog steeds een onderwerp waar taboe op rust en wordt als geheim bewaard.  Dit betekent dat het aantal mensen wat in hun leven seksueel misbruikt is hoger ligt dan de cijfers uit dit rapport doen voorkomen.

Ongeveer de helft van de slachtoffers van seksueel misbruik heeft later in het leven serieuze gezondheidsklachten en of psychologische problemen als gevolg van wat hen als kind is overkomen. Uit onderzoek bleek dat veel misbruikslachtoffers met onverklaarbare pijn naar huisarts komen. Binnen mijn praktijk heb ik veel aandacht voor onverklaarbare pijnklachten en goede resultaten.

Verder ontbreekt er veel kennis bij de slachtoffers. Zij leggen geen relatie met de problemen in hun leven en het seksueel misbruik.  Zij hebben hun verleden van seksueel misbruik in contact met een therapeut dan ook niet besproken.  Veel van deze mensen komen in de psychische hulpverlening terecht. Daar worden zij gediagnosticeerd met bijvoorbeeld depressie of anorexia, een psychotische stoornis of borderline. Deze diagnoses gaan uit van de klachten die de persoon dan heeft, of het gedrag dat hij of zij laat zien. Het seksueel misbruik dat hier aan ten grondslag ligt wordt dan gemist. De behandeling richt zich daarna niet op het verwerken van het misbruik dat in het verleden plaatst vond, maar op de klachten die de persoon in het heden ervaart.

Wat mij vooral op het symposium is doorgedrongen is dat het belangrijk is om als hulpverlener vanuit je hart te werken zodat de persoon die misbruikt is zich gezien en gehoord voelt.  In mijn praktijk behandel ik veel mensen met psychische problemen. Mijn specialisatie is depressie. Ik  merk op dat het thema seksueel misbruik in mijn praktijk regelmatig naar boven komt.  Op het symposium werd gesproken dat het belangrijk is dat mensen die klachten hebben van seksueel misbruik weer verbinding gaan maken met het hoofd en gevoel. Door de negatieve ervaring zitten vele slachtoffers in hun hoofd om te overleven. Als ze in hun gevoel komen kunnen ze ook weer verbinding maken met onverwerkte gevoelens.

In mijn werk  als acupuncturist werk ik vanuit het lichaam. Ik laat cliënten verbinding maken met hun lichaam. Omdat ik merk dat acupunctuur voor sommige cliënten  te confronterend is, ben ik me verder gaan scholen in de tuina massage. Als spanning losgelaten wordt, kan het gevolg zijn, dat mensen zich uitgeput voelen.  Met Chinese kruiden kan ik het lichaam weer aansterken.  Mijn werk werkwijze is om cliënten contact te laten maken met hun lijf, leren omgaan met emoties en om ze weer in hun kracht te zetten.  In de praktijk zijn clienten me dankbaar voor deze aanpak.
Het symposium heeft mij bevestiging gegeven dat ik de juiste inzchten heb om clienten veder te helpen die te maken hebben met seksueel misbruik.  Daarnaast ben ik blij met de goede contacten die ik heb gelegd, zodat ik ook kan overleggen met collega’s.  Bovendien ik heb weer nieuwe ingangen om me verder te verdiepen in dit onderwerp.

 boek: Helen van seksueel misbruik, Door Ivonne Meeuwsen

Geplaatst in Acupunctuur, Blog, Tuina Massage