Menu Sluiten

De Chinese voedingsleer en lekker eten?

Voedingsleer volgens de Chinese geneeskunde

De vijf elementen wordt ook wel Wu Xing genoemd. Dit is een Chinese wijze om het leven, de voeding en het lichaam in te delen. In de Chinese Geneeskunde dient het dan ook om patronen van ziekte te begrijpen en de juiste middelen te vinden om het te verhelpen. Ieder element correspondeert met onder andere een orgaan, kleur en smaak. De vijf elementen van de Chinese voedingsleer zijn: hout, water, vuur, aarde en metaal. Zij vertegenwoordigen onder andere de 5 smaken: zuur, bitter, zoet, scherp en zout. Iedere smaak heeft zijn eigen functie.

De smaak kan een therapeutische werking hebben; dit kan een voedende of een corrigerende functie voor de organen zijn. Binnen de Chinese kruidenleer wordt gebruik gemaakt van de therapeutische werking van smaak en andere eigenschappen van de kruiden. Bijvoorbeeld scherpe kruiden worden gebruikt om een kou kwijt te raken. Koele kruiden kunnen hitte klaren, en worden ingezet tegen opvliegers, eczeem en psoriasis.  Binnen de workshop leer je, hoe je een harmonieuze maaltijd bereid die je energie geeft.

Correspondenties van de 5 elementen 
ElementHoutVuurAardeMetaalWater
smaakzuurbitterzoetscherpzout
richting smaaktrekt samenricht naar benedenontspantnaar buitenverweekt
kleur groenroodgeelwitzwart
yin orgaanleverhartmiltlongennier
yang orgaangalblaasdunne darmmaagdikke darmblaas
emotiewoedevreugdepiekerenverdrietangst

 

Een maaltijd is volgens de Chinese voedingsleer lekker als alle 5 de smaken vertegenwoordigd zijn. Daarbij is het belangrijk dat de 5 smaken in de juiste verhouding aanwezig zijn en geen van de smaken overheerst. Dus niet te zout, of te scherp.  Bereid je de maaltijd met verschillende kruiden en specerijen dan is dit doel al bereikt. Je kunt ook kiezen voor verschillende groenten, gecombineerd met gierst of rijst.  Je hebt dan al een maaltijd waarbij de verschillende smaken aanwezig zijn. Verschillende kleuren in het eten maken de maaltijd aantrekkelijk. En een maaltijd is vooral heerlijk,  als het lekker ruikt.  Door alle theorieën over voeding eten veel mensen met hun hoofd en niet meer waar ze zin in hebben. Een harmonieuze maaltijd geeft je energie en zorgt ervoor dat je je vitaal voelt.

Wil je meer weten over de Chinese voedingsleer en hoe je de elementen kan gebruiken tijdens het koken? Kom dan naar de workshop: De kracht van de juiste voeding.

Meer info over de 5 elementen en emoties:

Geplaatst in Blog, Chinese kruiden, Klachten, Voedingsadvies