Menu Sluiten

Boekrecensie: Anonieme helden van seksueel misbruik

seksueel misbruik

In mijn praktijk voor acupunctuur komen elke week cliënten voor een diversiteit aan lichamelijke klachten. Tijdens de diagnose blijkt dat na doorvragen bij  gemiddeld 3 cliënten per week seksueel misbruik onder de klacht ligt. De verhalen die zij vertellen zijn niet verzonnen en gaan soms elk voorstellingsvermogen te boven. Zoals het verhaal van een cliënt die vertelde dat haar dochter was misbruikt door haar man, terwijl ze ernaast lag te slapen. Het zijn verhalen die je bijna niet kunt geloven en dat is waarom ik dit boek Anonieme helden van seksueel misbruik van Ivonne Meeuwsen helemaal heb uitgelezen.

Na het eerste verhaal moest ik het boek even wegleggen. Een heftige verhaal, waar ik niet vrolijk van werd. Wilde ik dit boek wel helemaal lezen? Al het onrecht wat deze mensen is aangedaan. Maar als je je ogen sluit voor de werkelijkheid, blijft het onrecht voortduren.

In het tweede verhaal vertelt een vrouw dat de psycholoog haar niet geloofde. Je weet dan al dat deze therapeut haar niet kan helpen. Als therapeut heb je inlevingsvermogen nodig, zodat de verhalen van je cliënt kunnen resoneren.

Hoe meer verhalen ik las, hoe meer bewondering ik kreeg voor de veerkracht van deze helden. Ondanks het feit dat ze soms niet bij een juiste hulpverlener uitkwamen, bleven ze zoeken naar wat ze nodig hadden om te helen.

Voor iedereen is dit een heel geschikt boek. Het lezen van de verhalen geeft anderen inzicht in wat er allemaal kan spelen in het leven van mensen die seksueel zijn misbruikt. Het boek is een aanrader om te lezen voor therapeuten en lotgenoten. Je ziet dat je niet de enige bent die zich een weg baant om uit dit moeilijke patroon van misbruik te komen. Het boek is heel herkenbaar voor zowel slachtoffer als therapeut. Het boek geeft hoop om door te gaan net zolang totdat je je bevrijd voelt uit de slachtofferrol en je trots bent op jezelf. Na elk verhaal volgt een toevoeging van Ivonne Meeusen en geven de helden tips voor lotgenoten, therapeut en omstanders.

Tip voor lotgenoten:

  • Praten. Praat zodra je iemand hebt bij wie je je veilig voelt. Praat erover en neem je zelf serieus. Blz. 96

Tips voor therapeut:

  • Als slachtoffer wil je juist wel vertellen maar het lukt niet, soms had ik gewild dat een hulpverlener het eruit zou trekken. Je op een bepaalde manier uitnodigen, niet te snel opgeven. Er zijn veel tools om iemand aan het praten te krijgen, geef het vooral niet zo snel op blz. 116
  • Ook denk ik dat het heel belangrijk is dat je, als je zelf niet lichaamsgericht werkt, klanten met seksueel misbruik erop wijst dat naast inzicht gevende therapie, lichaamsgerichte therapie echt verschil kan maken. Want zoveel van wat er is gebeurd, zit opgeslagen in je lijf. Blz. 88

Toevoeging van Ivonne:

  • Het verhaal van Ronald maakt duidelijk hoezeer de hulpverlening aan mannen die misbruikt zijn tekort schiet. Zeker als het gaat om seksueel misbruik door een vrouwelijke dader. Alarmerende signalen die hij als puber al afgeeft naar de hulpverlening rondom zijn bloedingen, worden niet opgepikt of zelfs gebagatelliseerd, waarbij hij het gevoel krijgt dat hij niet spoort. Een idee dat vaak toch al gemakkelijk post vat bij iemand die seksueel misbruikt is, omdat vervreemding een van de effecten is die seksueel misbruik op een kind kan hebben. Blz. 78

Ik heb diep respect voor Ivonne Meeuwsen. Het vraagt om grote kwaliteit als therapeut en schrijver om naar al deze verhalen te luisteren en ze dan ook nog zo op te schrijven, dat lezers de gevoelens begrijpen en zich kunnen inleven. De tips voor hulpverleners en de toevoeging die Ivonne erbij heeft geschreven, maken het boek af.

Anonieme helden van seksueel misbruik

en hun weg naar een gelukkig leven.

Een verzameling helden verhalen opgetekend door Ivonne Meeuwsen

Info

Acupunctuur behandeling bij seksueel misbruik door Evenwichtig Leven

Geplaatst in Acupunctuur, Blog