Menu Sluiten

Ben ik hooggevoelig of hoogsensitief?

Veel mensen zijn hun hele leven hoogsensitief of hooggevoelig en hebben daar geen weet van. Het is iets wat je altijd bij je hebt en wat je nog nooit een naam hebt gegeven. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste hoogsensitieve mensen niet assertief zijn en passen zich aan. Dit veroorzaakt de vermoeidheid waar veel hoogsensitieve mensen last van hebben. Of ze zijn assertief, maar als ze zich overspoelt voelen door prikkels, kunnen ze zich op een niet passende manier uiten, waardoor ze zich niet serieus genomen voelen.

Vele kunnen zich aanpassen aan de behoefte van een ander, zonder dat de ander er om vraagt of aangeeft met woorden. Dit kan ontstaan zijn uit de jeugd. Als deze niet veilig was doordat een van de ouders agressief was of bijv. alcoholist, heb je als kind altijd je antenne aan om gevaar waar te nemen. Dit patroon neem je mee in de volwassen leeftijd. Je staat altijd in de vecht en vlucht modes. Dit veroorzaakt een verhoogd adrenaline gehalte in het systeem. Dit geeft vaak problemen zoals moeite om je goed lichamelijk te ontspannen, om te kunnen slapen en geeft bijv klachten als prikkelbare darm syndroom  of andere stofwisselingsklachten. Als je te veel aanpast aan de behoefte van een ander laat je over je grenzen gaan. Hsp zoeken altijd naar de harmonie en kunnen niet goed tegen conflicten.

Hoogsensitieve mensen zijn snel geraakt als ze het gevoel hebben dat er met twee maten worden gemeten. De frustratie die ontstaat trekt energie weg.

Ze gaan er van uit dat, zoals zij zelf tegen de mensheid aan kijken vol hulp en liefde dat andere ook zo zijn. Vergeet niet dat 80% van mensen is niet HSP en gaat vooral uit van zich zelf. Hierdoor raken HSP ers teleurgesteld dat als ze voor andere klaar staan, deze niet voor hun klaar staan als ze de hulp nodig hebben.

Zoals paarden en honden.

Wil je jezelf testen? Ga naar de HSP-test

Cursus ontmoeting met je engel. zeer geschikt voor hooggevoelige of hoogsensitieve mensen.

Geplaatst in Blog, Klachten