Menu Sluiten

Afvallen tijdens de Corona maatregelen

We verheugen ons erop dat de Corona maatregelen worden versoepeld. We kunnen weer onze vrienden en familie ontmoeten, werken en hopelijk ook weer sporten. Als we onder de mensen komen willen we er graag representatief uit zien. Je wil graag naar de kapper en op je gezonde gewicht zijn. Het thuis blijven heeft ervoor gezorgd dat een groot aantal mensen minder bewegen. Niet iedereen houdt van wandelen of hardlopen. Hardlopen is niet voor elke constitutie geschikt. Voor iemand met overgewicht, een blessure, of op leeftijd is, kan hardlopen te belastend zijn voor de knieën of andere gewrichten. Het gevolg is dat veel mensen zijn aangekomen tijdens de Corona crisis.

Waarom afvallen?

  • Je prettig voelen: Vaak willen mensen zelf afvallen omdat ze zich daar prettiger bij voelen
  • Meer energie: Als je goed in je vel zit, beweeg je makkelijker en heb je meer energie. Met overgewicht draag je onnodige ballast met je mee en geeft vermoeidheid.
  • Diabetes: Mensen met overgewicht hebben meer kans op diabetes. Mensen met diabetes zijn over het algemeen te zwaar en vallen onder de chronische ziektes die meer risico lopen bij een Coronabesmetting.
  • Verstoort immuunsysteen: Uit onderzoek is gebleken dat mensen met overgewicht een verstoort immuunsysteem hebben en dat kan slecht uitpakken bij een Coronabesmetting. Het merendeel van de mensen die op de IC-afdeling van het ziekenhuis terecht komen hebben overgewicht. Mensen met een verzwakt afweersysteem lopen meer risico. Tijdens de grieppandemie in 2009 werden mensen met overgewicht ernstiger ziek. Het is bekend dat overgewicht een disbalans geeft in het immuunsysteem. Binnen de Chinese Geneeskunde is hebben de mensen met overgewicht over het algemeen meer damp en slijm, denk daarbij aan buikvet. Mensen die veel damp/slijm in hun systeem hebben reageren bij een infectie daardoor met slijm en damp in de bovenste luchtwegen en krijgen het daardoor eerder benauwd met Corona.

Wat kun je zelf doen?

Paula Holtzer wandelen

Als je wandelt draag je je eigen lichaamsgewicht. Dit vraagt veel energie van je lichaam. Als je fietst zit je op een zadel en beweeg je alleen je benen. Hierdoor verbruik je minder kilo calorieën of kilojoule of energie.

Zuivel is volgens de Chinese voedingsleer damp en slijmvormend. Dit is lastig te verteren voor je lichaam. Zuivel zorgt ervoor dat andere producten niet goed worden opgenomen in je darmen. Als je andijviestamppot eet met kaas, kunnen je darmen niet de ijzer volledig opnemen die in de voeding zit. Bovendien zorgt slijm en damp meer risico voor Corona. Meer info

Probeer zoveel mogelijk onbewerkt te eten, zonder toevoegingen of uit pakje. Meer info

Benodigdheden:

  • 3 kopjes sla
  • een trosje radijs
  • bieslook en verse peterselie
  • olijfolie
  • verse citroensap
  • naar smaak; een beetje zout

Bereidingswijze: Was de sla en droog deze in een centrifuge. Scheur de sla in stukken.
Was de radijs en droog deze af. Snijd de radijs in schijfjes.
Voeg een scheutje olijfolie toe en wat citroensap en meng de salade door elkaar.
Knip de bieslook en peterselie in stukjes en garneer deze over de salade.

Eet smakelijk. De salade is heerlijk als broodbeleg of  bij een warme maaltijd.

Afvallen door groepsconsult acupunctuur is een motiverende en goedkope methode om op gezond gewicht te komen. Ondanks een gezonde leefstijl, hebben veel mensen toch last van gewichtstoename. Overgewicht kan ontstaan als de organen uit balans zijn of door een verstoorde hormoonhuishouding. De stofwisseling werkt te langzaam waardoor overgewicht ontstaat. Acupunctuur doorbreekt het patroon van vertraagde stofwisseling en verstoorde hormoonhuishouding.  In een groepsconsult acupunctuur kun je ervaringen uitwisselen en elkaar ondersteunen. Samen sta je sterk.  In een groepsconsult is de motivatie om af te vallen veel sterker dan alleen. meer info

Geplaatst in Blog