Menu Sluiten

Acupunctuur en helen van seksueel misbruik

Ivonne Meeuwsen

Acupunctuur wordt in het reguliere circuit vooral als middel gezien om pijnklachten te behandelen en om symptomen te verlichten. In China wordt acupunctuur als volwaardige geneeswijze gezien, naast andere Traditionele Chinese Medicijnen. Mijn ervaring met acupunctuur is dat het een waardevolle manier kan zijn om te werken met seksueel misbruik. Dat kan op het niveau van pijnverlichting van de fysieke klachten die bij seksueel misbruik horen, maar zeker ook op de diepere laag. Het kan een bijdrage leveren aan het daadwerkelijk verwerken van het trauma en het loslaten van de emotionele lading die daar bij hoort.

De uitdaging: 20 blogs in 20 weken door Ivonne Meeuwsen.
Elke week op een andere website. Zal het me lukken om steeds weer een interessant artikel te schrijven over helen van seksueel misbruik? Maak elke week kennis met een andere website en lees vanuit allerlei invalshoeken over helen van seksueel misbruik.Volg de tour wekelijks via de links onder in deze blog, of ga naar www.helenvanseksueelmisbruik.nl voor het tourschema.

Het is 1998 en ik zit bij de acupuncturist. Ik heb in een artikel in de krant gelezen dat hij goede resultaten weet te boeken bij overgewicht en besluit om dit te proberen. Mijn hele leven heb ik al geworsteld met overgewicht. Vanaf mijn 12e ben ik gaan groeien, in eerste instantie in een halfbewuste poging om onaantrekkelijk te worden voor de man die mijn misbruikte. Later is het een patroon, een gewoonte geworden. Mijn innerlijke pijn stil ik met chocolade en chips. De leegte van binnen vul ik met voedsel.

De acupunctuur slaat aan. Ik val 20 kilo af en voel me geweldig. Acupunctuur werkt veel breder dan alleen de klacht en ook mijn slaapritme verandert. Ik voel me sterker van binnen. Ik word meer mezelf, ook in mijn relatie, ook in mijn werk (dat wordt me overigens niet overal in dank afgenomen). Dan kom ik op een plateau: er gaat geen grammetje meer af, al komt er gelukkig ook geen gewicht bij. De acupuncturist gaat met mij in gesprek. ‘Wat de voortgang tegenhoudt is je oude trauma van seksueel misbruik. Ik kan je er op prikken, maar dat doe ik liever niet. Ik vrees dat ik dan meer losmaak dan jij en ik samen aan kunnen.’ Een eerlijk verhaal waarbij hij ook een suggestie doet; therapie.

Nog meer therapie? Na 9 jaar therapie ben ik eigenlijk wel therapie moe. ‘Niet wéér,’ verzucht ik. Ik denk er twee weken over na en komt tot de conclusie: ‘Ik ga er voor’. In hetzelfde medisch centrum zit een therapeut die ik, na kennismaking, durf te vertrouwen. We spreken af dat het een samenwerking wordt met de acupunctuur. Eerste een uurtje aan de naaldjes bij de acupuncturist, waarbij hij de emoties naar de oppervlakte brengt. Dan een therapiesessie bij haar, waarbij we gaan verkennen wat mij nog dwars zit, waar ik nog stappen te zetten heb.

Het werkt wonderbaarlijk goed. Wat in 9 jaar therapie nog niet gelukt is, lukt in deze combinatie wel: Ik ga huilen om mijn oude pijn. Een enorme berg verdriet en pijn komt naar boven en mag er zijn, mag gehoord en gezien worden. Daarmee  wordt het zachter, lost het op. De eerste keer is dat doodeng en lig ik zó gespannen op de sofa, dat ik nog een week later spierpijn heb in spieren waarvan ik het bestaan niet wist. Maar met het huilen komt de ontspanning, komt loslaten. In de weken die volgen laat ik steeds meer spanningen los.

Ik ben verbaasd hoe snel het vanaf dan gaat. Binnen twee maanden beginnen we met het afbouwen van de therapie en de acupunctuur. Na 3 maanden kom ik nog maar eens in de 6 weken en kort daarna eens per halfjaar. Steeds meer krijgt dat het karakter van theevisite, ik vertel over wat ik in de tussenliggende periode gedaan heb. Natuurlijk los ik ook nog dingetjes op in de sessies, maar tussentijds los ik de meeste dingen zelf op. Voor de laatste sessie neem ik wat lekkers mee en dan nemen we afscheid. Ik heb het misbruik achter me gelaten en het leven lacht me toe. Ik ben heel.

Natuurlijk is acupunctuur geen garantie dat het proces van heling snel zal gaan. Helen van seksueel misbruik is bijna per definitie een langdurig proces en voor mij was deze combinatietherapie echt het laatste stuk. Een belangrijk stuk, waarin ik bijvoorbeeld mijn eigen seksualiteit en intimiteit heroverde. Toch besef ik dat ik dit niet zo snel had kunnen doen, als ik niet al veel werk op andere stukken had gedaan. Ik sta tamelijk sceptisch tegenover elke therapie die een snelle oplossing belooft voor iets wat al zoveel jaren speelt. Gewoonten, trauma’s, gedachtepatronen en angsten zijn doorgaans niet van de ene dag op de andere over. Volgens mij zou je dat ook helemaal niet kunnen verwerken, als het wel zo zou zijn. Je hebt echt tijd nodig om te wennen aan je ‘nieuwe normaal’.

Acupunctuur kan een belangrijke bijdrage leveren aan het opnieuw kennis maken met je lijf, aan het doorbreken van oude patronen. Het helpt je met het loslaten van spanningen, van pijn, van dingen die je vastgezet en verhardt hebt in je lichaam. Juist doordat het met subtiele energieën werkt die op allerlei niveaus doorwerken, krijg je de kans om op een natuurlijke, zachte manier je leven te helen. Die zachtheid is misschien wel de belangrijkste les. Want pas als je zelf in mildheid naar je eigen patronen kunt kijken, liefdevol en met warme aandacht, kun je ze doorbreken. Bij seksueel misbruik betekent dat: Inzien dat je te jong was en dat je je best hebt gedaan in een rotte situatie. Dan kun je in liefde het kind dat je ooit was omarmen en daarmee weer een stukje van je eigen trauma helen.

De blog van vorige week staat op: http://www.gezondtotaal.nl/help-mijn-partner-is-seksueel-misbruikt/

meer info deze site; seksueelmisbruik wat nu?

 

 

Geplaatst in Acupunctuur, Blog