Afvallen door een andere levensstijl en acupunctuur

geplaatst door Paula Holtzer | okt, 04, 2019 |

Afvallen door een andere levensstijl en acupunctuur

Zondag 10 november is er een workshop koken volgens de Chinese voedingsleer. De workshop is zeer geschikt voor mensen die een blijvende verandering willen in hun gewicht. De workshop wordt verzorgd door Paula Holtzer acupuncturist en Coert van den Enk, yin yoga docent.
Beide werken vanuit de Chinese geneeskunde. In de workshop gaan we uitgebreid in op de voorwaarden die nodig zijn om lekker in je lijf te zitten. De juiste voeding zorgt ervoor dat je weer in balans komt. Aansluitend brengen we alles in de praktijk door samen te koken.

Veel mensen vinden dat ze moeten starten met afvallen.

Reactie cliënt:

  • Ik moet nog echt beginnen met afvallen. Ik start elke dag en het mislukt dezelfde dag nog. Het zit in mijn mindset om aandacht voor mezelf te mogen nemen. Om te kiezen voor mezelf. Ik heb het gevoel dat ik lichamelijk op stilstand sta.
  • Ik kijk naar mij zelf in de spiegel, ik zie wat ik doe. Ik baal van mij zelf als ik weer toegeef aan chocolade, pinda’s of ijs als ik niet lekker in mijn vel zit. Terwijl ik weet dat ik meer zou moeten bewegen en gezonder zou moeten eten. Ik schaam me voor mijn eigen gedrag. Ik wil dat het stopt.

Overgewicht door verkeerd afgesteld setpoint.

Iemands setpoint is het laatste gewicht wat hij of zij gedurende een langere periode heeft gehad. Je setpoint is bijvoorbeeld 85 kg en is vastgelegd in het regelcentrum in de hersenen en zit tussen je oren. Het setpoint zit namelijk op de hypothalamus. De hypothalamus is verbonden met het limbische systeem dat is het emotionele brein. Hypothalamus regelt daarnaast ook de hormoonafgifte van de hypofyse. Je ziet dus dat het setpoint zowel lichamelijk als emotioneel beïnvloed wordt.

Als je gedurende wat langere tijd wat zwaarder bent dan bijvoorbeeld de eerder genoemde 85 kg neemt je gewicht in de winter met alle verleidingen die deze periode in zich heeft, toe naar 87 kg. Dan wordt deze 87 kg het setpoint waar het lichaam elke keer naar terug wil. Je lichaam voelt zich pas voldaan als het op dat gewicht is. Dus het bevredigingsgevoel is pas aanwezig als je gewicht op het setpoint is. Je lichaamstemperatuur, je slaap waak ritme en dorstgevoel wordt allemaal op het setpoint afgestemd.

Diëten vergeet het maar!

Diëten is niet goed voor je setpoint.
Als je afvalt is namelijk je setpoint niet gewijzigd. Als je bent afgevallen wilt het lichaam nog steeds terug naar het oude setpoint. Als je naar een paar weken stopt met lijnen en weer zwaarder wordt heeft het lichaam minder voeding nodig om op dat setpoint te blijven en word je omdat je gewoon gaat eten weer zwaarder. Je kunt zeggen dat je met lijnen je lichaam op de spaarbrander zet. Het lichaam doet er alles aan om effectief met voeding om te gaan en is bang voor te kort.

Het streven moet zijn om niet aan te komen in de winter

Als we toegeven aan de kerstkransjes en de chocoladeletters en de pepernoten word je een paar kilo zwaarder. Je setpoint wordt verlegd naar dat laatst toegenomen gewicht. Het wordt steeds lastiger om onder dit gewicht te komen.

Loslaten bij een gezonde levensstijl.

Als je je lichaam voldoende voedingsstoffen geeft gaat het lichaam loslaten, omdat er overvloed is. Je lichaam gaat pas loslaten bij voldoende onbewerkte voeding en voldoende beweging. Ik weet van collega’s die overgewicht hadden en een paar weken naar China zijn geweest vanzelf afvielen. Ze aten 3x per dag warm en alleen verse groenten en eten zonder toevoegingen.

Afvallen en acupunctuur

In de Chinese geneeswijze wordt de mens als eenheid van lichaam, geest en ziel beschouwd. Als de organen de milt, de alvleesklier en de maag uit balans zijn, werkt de stofwisseling te langzaam. Hierdoor ontstaat overgewicht. Ook kan de hormoonhuishouding, die na een zwangerschap nog niet helemaal hersteld is, voor zwaarlijvigheid zorgen. Bijkomende klachten kunnen zijn: vermoeidheid, zware ledematen, angst, slaapstoornissen, slechte adem en borrelende darmen.

Acupunctuur is een effectieve methode om de stofwisseling te stimuleren en om de energie weer in beweging te krijgen en om deze in de juiste richting te sturen.

Voor aanmelding en meer informatie

Workshop koken volgens de Chinese Voedingsleer.

Uit de praktijk is gebleken dat afvallen het beste resultaat geeft met andere leefwijze. Om kennis en inzicht te krijgen over de juiste voeding, is de workshop koken volgens de Chinese voedingsleer ontwikkeld. In de cursus wordt aandacht besteed aan voeding volgens de theorie van de vijf elementen. Deze theorie wordt in de middag in de praktijk gebracht door samen eenvoudige en lekkere recepten te bereiden. Ook krijg je een persoonlijk voedingsadvies die op jouw lichaam is afgestemd aan de hand van pols- en tongdiagnose.

Voor aanmelding en meer informatie kun je contact opnemen met Paula Holtzer 06-81501874

TAGS :