Menu Sluiten

Ziekte van Graves

Ziekte van Graves

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen produceert die de schildklier aanvallen. Dit leidt tot een overproductie van schildklierhormonen (hyperthyreoïdie), wat diverse lichaamsfuncties beïnvloedt die door deze hormonen worden gereguleerd, zoals de hartslag, lichaamstemperatuur en stofwisseling. Het is een stofwisselingsziekte die zowel het lichaam als het emotionele systeem ontregelt, vaak resulterend in een heftige beginfase waarin patiënten zichzelf niet herkennen door de lichamelijke en emotionele symptomen.

De ziekte van Graves of te snel werkende schildklier komt steeds vaker voor.
700.000 personen met schildkliermedicatie in Nederland (Bron: SON)
5x zoveel vrouwen als mannen

 • Hartkloppingen, versnelde hartslag, onregelmatige hartslag,
 • Vermoeidheid tot gevoel van uitputting
 • Slecht slapen, onrustig slapen
 • Gevoel van warmte, koortsachtig,
 • Transpireren
 • Diarree
 • Kortademigheid
 • Afbrokkelende nagels
 • Haaruitval
 • Gejaagd gevoel
 • Geïrriteerdheid
 • Nerveus
 • Emotioneel labiel
 • Gevoel van uitputting
 • Het gevoel niet kunnen stoppen met werken
 • Angstig
 • Paniekaanvallen
 • Psychische belasting
 • Deze symptomen kunnen leiden tot diepe emotionele verstoringen, inclusief angst en paniekaanvallen, doordat patiënten zichzelf niet meer herkennen en hun lichaam niet meer vertrouwen.

De behandeling van de ziekte van Graves vereist een integratieve benadering die zowel reguliere medicatie omvat om de hormoonniveaus te stabiliseren als aanvullende therapieën zoals acupunctuur en Chinese kruiden. Belangrijk is ook een gezonde levensstijl en emotionele ondersteuning om met de grillige aard van de ziekte om te gaan. Verder wordt verondersteld dat de Epstein-Barr virus (EBV) vaak een onderliggende factor is, wat wijst op het belang van een sterke immuunsysteemondersteuning.

De reguliere gezondheidszorg zegt de oorzaak niet te weten van de ziekte van Graves en probeert met medicijnen de hormoonbalans te herstellen. Als je de oorzaak weet van de ziekte van Graves kun je door een gezonde levensstijl en detox van de lever sneller en beter herstellen van de ziekte. Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen hierbij doelgericht behandelen. Deze behandelingen kunnen tegelijkertijd met het gebruik van medicijnen. Door inzicht in de ziekte van Graves neem je het heft in eigen handen en ben je geen speelbal van het medische circuit en hoef je niet bang te zijn dat het nooit meer over gaat. Een juiste gezonde levensstijl is essentieel in het herstel van de ziekte van Graves.

Wat is de Chinese diagnose van de ziekte van Graves?

Bij mensen met ziekte van Graves is er vaak toxische hitte in het bloed en is de lever gestagneerd.

 • Toxische hitte in het bloed kunnen we vaak herkennen aan huiduitslag, hartkloppingen en heftige menstruaties en hitte gevoelens
 • Gestagneerde lever; geeft een stijgende energie naar boven, in dit geval een aanval van de schildklier en stagnatie of blokkade in de energiestroom van het lichaam; irritatie en geprikkeldheid en onrust en verstoring van de stofwisseling

Daarnaast vinden we vaak

 • nier yin xu – nier leegte op het gebied van bloed en weefsel. Dit betekent dat de energie van de nier is uitgeput, dit is vaak te herkennen bij vrouwen in de overgang, denk hierbij aan opvliegers en zweetaanvallen, slapeloosheid
 • Milt Qi xu- zwakke milt energie. Dit betekent vermoeidheid, diarree en piekeren, verzwakt immuunsysteem

Chinese geneeskundige behandeling:

 • Doordat we vanuit de Chinese geneeskunde een heldere diagnose kunnen stellen, kunnen we met acupunctuur en Chinese kruiden doelgericht behandelen. Met acupunctuur kun je de toxische hitte elimineren en de lever ontspannen waardoor er weer rust in je lichaam en geest ontstaat. Met Chinese kruiden kunnen we toxische hitte uit de lever en het bloed elimineren, waardoor je lichaam tot rust komt. Daarbij zijn er de juiste acupunctuur punten en kruiden om je immuunsysteem te versterken.
 • Verder behandel ik met de vitamines van Cellxpert en is de formule Femicell uitermate geschikt bij de ziekte van Graves. De vitamine formule bevat veel anti-oxidanten en de juiste micro-voedingsstoffen om de schildklierhormonen te voeden. 
uitgeput ziekte van Graves

Feedbacksysteem
via hypothalamus en hypofyse
De hypofyse maakt een hormoon dat je schildklier stimuleert: thyroïd stimulerend hormoon (TSH). Het TSH zorgt ervoor dat je schildklier schildklierhormoon (T4 en T3) aanmaakt en afgeeft. Als er voldoende schildklierhormoon vrijkomt, gaat er een signaal naar de hypofyse dat er voldoende is en maakt de hypofyse minder TSH aan.

 • Bloedwaarden:
  TSH thyroïd stimulerend hormoon
  fT4 – thyroxine
  fT3 – tri-joodthyronine

Bij de ziekte van Graves vallen antistoffen de TSH-receptor op de schildkliercellen aan, wat leidt tot een overmatige productie van hormonen en verstoring van het normale feedbacksysteem.

 • Zieke schildklier maakt teveel schildklierhormoon (hyperthyreoïdie)
 • productie van het hormoon van de hypothalamus TRH (Thyrotropine vrijmakend
       hormoon) en TSH (Thyreoid stimulerend hormoon) neemt af.
 • Doordat deze zieke schildklier niet meer onder controle staat van de hypothalamus en de hypofyse zal de schildklier de hormoonproductie niet verminderen en zullen de schildklierhormonen T3 en T4 toenemen
 • Bloedwaarden bij de ziekte van Graves:
  TSH thyroïd stimulerend hormoon neemt af
  fT4 – thyroxine neemt toe
  fT3 – tri-joodthyronine neem toe

Ziekte van Graves

Hoe kan de auto-immuunziekte ontstaan?

 • Herkenningsprobleem: eiwitten van sommige virussen (oa Epstein Barr-virus, mazelen en influenza) lijken op het hormoon TSH en gaan op de TSH-receptor zitten.
 • Bij vergissing: antistoffen die deze virussen aanvallen, gaan op de receptor van TSH zitten waardoor het terugkoppelingssysteem ontregeld is. De ziekte van Graves kan dus een gevolg van vaccinatie of virale infectie zijn.

Schildklierafwijking door Epstein-Barr virus

Volgens Anthony Williams is 95% van de schildklierafwijking ontstaan door een onderliggende infectie van het Epstein-Barr virus (EBV). Het EBV- virus begint na een lange incubatietijd in de lever zijn reis naar de schildklier en dringt het weefsel binnen. Epstein Barr virus kunnen zijn: Herpesvirus, koortslip, gordelroos, Pfeiffer, Hepattitus. Na infectie blijft het Epstein-Barr virus in de B-afweercel van het lichaam.

 • Inzicht in de werking van de schildklier en de hormonen
 • Inzicht in de werking van de auto-immuunziekte
 • Inzicht in de juiste gezonde levensstijl volgens de Chinese geneeswijze en Anthony Williams, blog detox lever
 • Het toepassen van de gezonde levensstijl
 • Hulp zoeken voor emotionele ondersteuning; Omdat de ziekte grillig verloopt is het lastig om vertrouwen te blijven houden dat je kunt herstellen. Daarbij is het van belang om te onderzoeken welk patroon je hebt om je lichaam uit te putten. Ben je iemand die vaker over zijn of haar grenzen gaat. Neem je voldoende rust. Ben je iemand die gemakkelijk slaapmedicatie of pijnstillers neemt? Deze medicijnen vervuilen je lever en veroorzaken dat de lever niet goed zijn werk kan doen.

   

 • Het doorbreken van de vicieuze cirkel.

  Doordat mensen met de ziekte van Graves uitgeput zijn en slechte concentratie hebben is het erg moeilijk om grip op de situatie te krijgen. Je bent te moe om informatie over je ziekte uit te zoeken. Het is belangrijk dat iemand met je meedenkt en je helpt om bovenstaande stappen te ondernemen. Helaas hebben huisartsen en specialisten weinig tijd en sturen je met medicijnen naar huis maar hebben geen tijd om je op je gemak te stellen en uit te leggen door wat voor proces je gaat. Hierdoor wordt de angst en het gevoel er doorheen te zitten verergerd. Verder spreken ze vaak een gezonde levensstijl tegen door een negatief advies over vitamines of fruit te geven. Hierdoor worden mensen met de ziekte van Graves nog verder verward.
  Daarom is het belangrijk om een hulpverlener te vinden die je kan helpen met je gezonde levensstijl, je emotioneel kan ondersteunen en inzicht heeft in het verloop van de ziekte van Graves.

Weten of een behandeling bij u past? Maak vrijblijvend een kennismakingsconsult. In een half uur tijd krijgt u een goede indruk van de behandeling en weet u meteen of het bij u past.

Graag wil ik een bijzonder verhaal met jullie delen over een cliënte die te maken kreeg met de ziekte van Graves, een zoektocht die ons diep in de wereld van zowel de reguliere als alternatieve geneeskunde heeft geleid.
Niet zo lang geleden kwam er een vrouw bij mij in de praktijk, we zullen haar Anna noemen. Anna was gediagnosticeerd met de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte die haar schildklier beïnvloedt, waardoor deze te veel hormonen aanmaakt. Ze leed aan symptomen zoals aanzienlijk gewichtsverlies, onverklaarbare vermoeidheid, nerveuze onrust, en zelfs haar ogen gaven blijk van de interne strijd die gaande was. Ze voelde zich continu opgejaagd, alsof haar eigen lichaam in opstand kwam.

Bij onze eerste ontmoeting zag ik een vrouw die verlangde naar rust, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Het was duidelijk dat een standaardbehandeling niet voldoende zou zijn om de complexiteit van haar situatie aan te pakken.

Een holistische benadering

Samen besloten we een meer omvattende route te nemen, waarbij we de beste elementen van zowel de reguliere geneeskunde als de traditionele Chinese geneeskunde zouden combineren. Onze benadering omvatte niet alleen medicatie om haar schildklier te stabiliseren, maar ook acupunctuur, kruiden, en een reeks vitamines die haar immuunsysteem kon ondersteunen.

De kracht van acupunctuur

Acupunctuur werd een sleutelaspect van haar behandeling. We richtten ons op punten die bekend staan om hun vermogen om stress te verminderen en het lichaam te kalmeren. Deze sessies hielpen Anna aanzienlijk; ze merkte een duidelijke afname van haar angstgevoelens en een verbetering van haar algemene energieniveau.

meer info

Online uw afspraak inplannen

Geplaatst in Acupunctuur, Klachten